Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore, ABD ile müzakerelerine rağmen roket fırlatma tesisini yeniden mi inşa ediyor?

Uydu görüntülerine göre Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan ilk müzakerede sökmeye söz verdiği roket fırlatma istasyonunu tekrar inşa etmeye başladı. ABD’nin nükleer silahlanmadan arınma talepleri karşısında bu hamle, devam eden müzakereler için olumsuz bir hava yarattı. 

Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansında da yer alan habere göre, Sohae uydu fırlatma istasyonunda bazı alanlar yeniden inşa edilmeye başlandı. Ülkenin istihbarat servisinden alınan bilgilere dayandırılan haberin güvenilirliği ise Amerikalı bir yetkili tarafından da onaylandı. 

North 38 isimli ABD merkezli gözlem örgütü de 16 Şubat-2 Mart tarihleri arasında uydu görüntülerine göre fırlatma rampasının yeniden kurulduğunu açıkladı. 

İstasyonun uydu fırlatmak ve füze motorlarını test etmek için kullanıldığı ancak balistik füze denemesi yapılmadığı da belirtiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 27 Şubat’ta Vietnam’da düzenlenen zirvede görüşmüş ve bu konuda bir anlaşmaya varılamamıştı. 

ABD, Kuzey Kore’ye nükleer silah programını sonlandırması karşılığında yaptırımları hafifletmeyi teklif etmişti. 

Haberlerin ardından ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton “Başkan Trump’ın oldukça açık olduğunu düşünüyorum. Uygulanan ezici ekonomik yaptırımların hafifletilmesi mümkün olmayacak, hatta ağırlaştırılması düşünülebilir bile” dedi. 

Yine ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar kuruluşu da tesiste hızlı bir yeniden inşa süreci olduğunu iddia ediyor.

Reuters’a konuşan Amerikan yönetiminden bir kaynak ise, uydu görüntülerine göre füze denemelerine başlanmadığının altını çizdi.

Kuzey Kore’ye göre barışçıl bir uzay istasyonu!

Tongchang-ri de denilen üs, uzay fırlatma merkezi olarak biliniyor. Kuzey Kore yönetimi iyi niyet göstergesi olarak tesisin sökülmekte olduğunu ve uluslararası araştırmacıların bu durumu doğrulayabilmeleri için tesisi teftiş etmelerine izin vereceğini de söylemişti. 

Trump, Hanoi’deki zirvede Kim’in nükleer ve füze testlerine devam etmeme sözü verdiğini söyledi. İddialara göre, bunun üstüne Kuzey Kore’nin roket fırlatma üssünü, barışçıl bir uzay istasyonu olarak lanse etmesi ise kışkırtıcı bir hamle olarak görülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.