Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka 9 yapay adaya “Avrupa Silikon Vadisi” kuruyor

Kısıtlı araziye sahip Danimarka’da hükümet, başkent Kopenhag çevresinde denizi doldurarak 9 yeni yapay ada daha oluşturmaya karar verdi. Deutsche Welle’nin haberine göre işveren örgütü başkanı, projenin bir “Avrupa Silikon Vadisi” yaratılmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Danimarka hükümeti, dün açıkladığı plana göre 2040 yılına kadar, yeni bir sanayi bölgesi kurulması için başkent Kopenhag’ın etrafında 9 yapay adanın inşa edileceğini duyurdu. “Holmene” adı verilen proje ile uluslararası iş dünyasının bu bölgeye çekilmesi ve 12 bin kişiye iş imkanı sağlanması hedefleniyor.

Danimarka’nın “Silikon Vadisi”

Adaların inşaatına 2022’de başlanacak projeyle şunlar hedefleniyor:

3,1 milyon metrekare alan yaratılması,

380 yeni işyeri için yer sağlanması,

700 bin metrekare doğal alan,

17 kilometre sahil hattı,

8 milyar dolardan fazla ekonomik faaliyet.

Danimarka’nın yapay ada tutkusu

9 adadan birinde, başkentten gelecek atıklardan biyoenerji üretilmesi için geri dönüşüm tesisi kurulması planlanıyor. Ayrıca, adada su arıtma tesisi ve rüzgar türbinleri bulunacak.

Zealand ve Amager adaları üzerine kurulu Kopenhag’da şimdiye kadar pek çok yapay ada inşa edildi. Geçen ekim ayında ise Başbakan Lars Loekke Rasmussen, konut projelerine ev sahipliği yapacak ve yükselen deniz seviyesi karşısında kentin su baskını savunmalarını destekleyecek ayrı bir yapay ada inşa etme planlarını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.