Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dün tahliye edilen Eren Erdem yeniden tutuklandı

Karşı gazetesine yönelik Fethullahçı Terör Örgütü davası kapsamında 6 aydır tutuklu bulunan ve dünkü duruşmada hakkında tahliye kararı verildikten sonra yakalama kararı çıkarılan CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, bugün yeniden tutuklandı. Duruşmaya, Erdem’in yalnızca üç avukatı alınırken, gazetecilerin salona girmesine izin verilmedi. 

Karşı gazetesinin 17-25 Aralık soruşturmasına ilişkin ses kayıtlarını yayınladığı iddiasıyla o dönem genel yayın yönetmeni olan Eren Erdem ve gazetenin sahibi Turan Ababey’in de aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması dün Çağlayan’daki İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Duruşmada Savcı Aydın Boztaş, esas hakkındaki mütalaasını açıklamış, Erdem’in de tutukluluk halinin devam etmesini talep etmişti. Mütalaada, Erdem’in örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu ancak örgütle organik bağ kurduğuna dair kanıt bulunmadığı belirtilmişti. Erdem’in örgüte yardım suçundan cezalandırılması istenmişti. Mahkeme heyeti de Erdem’i yurtdışına çıkış yasağı ve haftanın iki günü karakola imza vermesi şartıyla tahliye etmişti. Karar oy birliği ile alınmıştı.

Erdem hakkında verilen tahliye kararına duruşma savcısı itiraz etti. İtiraz da bir üst mahkemece kabul edildi ve Erdem hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Silivri Cezaevi’nden bırakılan Eren Erdem, geceyi Silivri’deki jandarma karakolunda geçirdi. Bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen Erdem, yakalama kararını veren İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. 

Mahkeme heyeti, Eren Erdem’in yalnızca üç avukatının salona alınmasına karar verirken, basın mensupları ve izleyicilerin salona girmesini engelledi. İçeriye yalnızca CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Aykut Erdoğdu, Sezgin Tanrıkulu, Gökan Zeybek, CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş ve CHP İstanbul eski İl Başkanı Cemal Canpolat girdi. Yarkadaş, mahkeme başkanının bunun bir duruşma olmadığını ve yakalama kararını okumaktan başka bir şey yapmayacaklarını söyleyerek salona kimseyi almadığını belirtti. Yarkadaş, Twitter hesabından duruşmada yaşananları şöyle paylaştı: 

“Eren Erdem, diplomatik pasaportunu göstererek, ‘Benim kaçacağıma dair şüphe gereksizdir. Gitsem giderdim. Hakkımdaki 56 klasörü ne çabuk okuyup karar verdiniz? Kararların gece gelen telefonlarla verildiğini tüm dünya biliyor. Bu kararların bir hükmü yok. Dosya çöktü’ dedi.”

Duruşma, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla kayda alındı. Mahkeme, tutuklama kararına gerekçe olarak Erdem’in üzerine atılı örgüte yardım suçunun vasıf ve mahiyeti, tanık beyanları, sanık savunmaları ve diğer delilleri dikkate alarak kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olgular bulunmasını gösterdi. Erdem’in yurt dışına çıkarken yakalandığını belirten heyet, kaçma şüphesini gösteren somut olguların bulunduğunu belirtti. Adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağını kaydeden heyet, Erdem’in yeniden tutuklanmasına karar verdi. 

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi tutuklu avukatlar, gazeteci Murat Aksoy ve müzisyen Atilla Taş ile Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın yargılandığı davalarda da, verilen tahliye kararları benzer şekilde geri alınmıştı. Tahliye kararı veren hakimler de başka mahkemelere gönderilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.