Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın göçmen politikalarından sonra kalifiye işçiler, rotalarını Kanada’ya çevirdi

Washington Post’un haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen politikaları nedeniyle pek çok nitelikli teknoloji çalışanı rotasını ABD’nin kuzey komşusu Kanada’ya çevirdi. Göç kararı alanların yakındığı temel noktalar ise göçmen statülerine dair ABD’deki belirsizlik ve çalışma izni alımlarının zorlaşması.

Yılda 85 bin yabancının ABD’de “uzmanlık gerektiren mesleklerde” çalışmasını sağlayan H-1B programı, Trump tarafından kaldırılmak isteniyor. Henüz bir gelişme olmasa da özellikle Silikon Vadisi’nde bir belirsizlik ve korku iklimi oluşmuş durumda.

Yıllardır Silikon Vadisi’ne yetişmeye çalışan Kanadalı şirketler, yetenekli çalışanları kendine çekmek için bunu bir fırsat olarak görüyor.

Kesin rakamlar bilinmese de uzmanlar, H-1B vizesiyle çalışıp ABD’den göç edenlerin 2017’den beri zirve yaptığını tahmin ediyor.

Bunlardan biri de Hindistan vatandaşı Akşaya Murali. Murali Microsoft gibi şirketlerde on yıl kadar çalıştıktan sonra, ailesiyle Kanada’ya yaptıkları oturma izni başvurusu kabul edilince Toronto’ya taşınmış. Murali Toronto’nun çocuğunu büyütmek için güzel bir yer olduğunu düşünüyor.


Akşaya Murali ailesiyle.

Teknoloji uzmanlarına, göç edenlere ve göç avukatlarına göre Silikon Vadisi’nde vize endişesi Trump ile başlamasa da, onun göçmen karşıtı söylemiyle sorun şiddetlendi. Başkan olduktan aylar sonra Trump “Amerikalı satın al, Amerikalı işe al” isimli kararname çıkararak H-1B vizesine başvuranların güvenlik soruşturmalarını derinleştirme emri verdi. Bu kararname ile reddedilen vize sayısı arttı.

“On yıldır uğraşıyorum”

Bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi olan Hindistanlı Amogh Phadke, “Göçmen statüm için on yıldır uğraşıyorum” diyor. Phadke için kırılma noktası, Trump’ın H-1B vizesi sahiplerinin eşlerine çalışma vizesi verilmesini durdurmaktan bahsetmesi olmuş. Bu açıklamadan sonra, Kanada’da eğitim gören eşi ABD’ye gelmek istemeyince birlikte Kanada’da yaşamaya başlamışlar.

Önde gelen siyasi partilerin kalifiye göçmenlerin ülkeye alınmasına sıcak baktığı Kanada’da Başbakan Justin Trudeau 2017’de, talep gören alanlarda uzmanlara hızlıca çalışma izni verilmesi için Global Yetenek Akışı isimli bir program başlatmış. Programa iki bin şirket başvurmuş.

“Kanada istikrar isteyenlere göre”

Göçmen adaylarına hitap eden bir web sitesi olan moving2Canada.com’un editörü Hugo O’Doherty, Kanada’nın Silikon Vadisi maaşlarıyla rekabet edemediğini, ancak burada hayat şartlarına göre iyi para kazanıldığını söyledi.

Kanada’ya göçenlerin aynı zamanda huzura kavuştuklarını belirten O’Doherty, ABD’deki göçmenlerin “kalıp kalamayacaklarından, eşlerinin çalışıp çalışamayacağından, çocuklarının vatandaş olup olamayacağından emin olmadıklarını” söyleyerek, kendi deneyimleri ışığında Kanada’nın istikrar isteyenlere kucak açtığını not ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.