Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela muhalefeti, orduyu darbe yapmaya çağırdı

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 6 yıl sürecek ikinci dönemine dün yapılan törenle resmen başladı. Törende otoriter rejimlerden gelen temsilcilerin ağırlıkta olması dikkat çekti. Maduro rejimine yönelik uluslararası izolasyona karşı bir mesaj niteliğindeki törenden sadece bir gün sonra ise muhalefetin elindeki meclisin yeni başkanı Juan Guaido, yaptığı basın toplantısında Maduro’yu tanımadıklarını açıkladı. El Pais’in haberine göre, Maduro’yu “gaspçı” olarak nitelendiren Guaido silahlı kuvvetlere darbe çağrısını yineledi.

Aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da olduğu 50 kişilik uluslararası delegasyonun karşısında Maduro “Dünya, ABD imparatorluğundan ve onun uydularından büyüktür” diye konuştu. Maduro konuşmasında Donald Trump yönetimi dışında Avrupa Birliği, Brezilya’nın yeni aşırı sağcı başkanı Jair Bolsonaro ve krizle beraber 1 milyon Venezüelalı’nın göç ettiği Kolombiya’nın lideri Ivan Duque’ye de eleştirilerde bulundu.

Sokaklarda protestocular olduğu kadar Maduro destekçileri de vardı.

Ülkedeki krizden dış güçleri sorumlu tutan Venezüelalı lider, “ekonomik bir savaş içinde olduklarını” söyledi.

Peru’nun başkenti Lima’daki Venezüela Büyükelçiliği, protestolara sahne oldu.

Maduro konuşmasını yaparken Amerika Devletler Örgütü’nde yapılan oylamada “10 Ocak 2019 tarihinden itibaren Nicolas Maduro rejiminin tanınmaması” kararı alındı.

“Gaspçı Maduro”

Törene ABD, AB ve Venezüela’nın komşularından hiçbirinin temsilci göndermemesi dikkat çekti.

Maduro, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel (en sağda), Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve El Salvador Devlet Başkanı Salvador Sanchez-Ceren (en solda) ile birlikte.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.