Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da, bıçaklı saldırıya uğrayan Gdansk Belediye Başkanı hayatını kaybetti

Gdansk Belediye Başkanı Pawel Adamowicz, geçen pazar günü Polonya’da her yıl gerçekleştirilen yılbaşı bağış etkinliğinde bıçaklı saldırıya uğramıştı. Saldırı sonrası hastaneye kaldırılan 53 yaşındaki Adamowicz beş saatlik bir operasyona rağmen kurtarılamadı. Ölümünün ardından Polonya’nın birçok şehrinde insanlar yas nöbetine katıldı. Polis, olayın ardından yakalanan 27 yaşındaki saldırganın basın kartıyla güvenliği aştığını düşünüyor.

Şüpheli, bağış etkinliği sırasında sahneye atlayarak Adamowicz’i bıçaklamıştı. Kalbine ve karnına darbe alan belediye başkanının çok kan kaybetmesi nedeniyle şehir sakinleri kan bağışında bulunmak için yerel hastanede kuyruğa girmişti.

20 yıldır görevdeydi

Gdansk’ta yirmi yıldır bu görevi sürdüren ve geçen kasım ayında dördüncü kez seçilen Adamowicz liberal siyasi görüşleriyle biliniyordu. Popüler bir figür olan siyasetçinin ölümünün ardından üst düzey yöneticilerden ve mevkidaşlarından da üzüntülerini belirten açıklamalar gecikmedi. İçişleri Bakanı olayı ‘açıklanamaz bir barbarlık eylemi’ olarak değerlendirirken, Başbakan Mateusz Morawiecki ise bu olayın Polonya için büyük bir trajedi olduğunu söyledi.

Sabıka listesi kabarık saldırgan geçen yıl cezaevinden çıkmış

Polonya medyasında çıkan haberlere göre saldırgan, bugüne kadar banka soygunu ve polis memuruna saldırı gibi suçlar işlemiş ve kabarık bir sabıka kaydı bulunuyor. Polis saldırganın güvenliği nasıl aştığını araştırmakla birlikte, geçen yıl cezaevinden çıktığını doğruladı. Saldırganın olay sırasında seçimlerde Adamowicz’i destekleyen Sivil Platform Partisi (Civil Platform Party) tarafından haksızca hapsedildiğini ve işkence gördüğünü söylediği belirtildi. Savcının açıklamasına göreyse saldırganın bu suçtan sorumlu tutulup tutulamayacağı psikolojik muayeneden sonra belli olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.