Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’nın ilk siyahi bakanı Cecile Kyenge’yi ‘orangutan’a benzeten aşırı sağcı senatöre 18 ay hapis cezası verildi

2013 yılında bir miting esnasında, İtalya’nın ilk siyahi bakanı Cecile Kyenge’nin kendisine orangutanı hatırlattığını söyleyen aşırı sağcı Kuzey Ligi’nden Senatör Roberto Calderoli, İtalya’da büyük ses getiren ırkçılık tartışmasını ateşlemişti. Kongo asıllı Entegrasyon Bakanı Kyenge’yi başarısından dolayı illegal mültecileri yüreklendirmekle suçlayan Calderoli’nin bu sözleri sosyal medyada ve siyasetçiler arasında da büyük eleştiri konusu olmuştu. Büyük tartışmalara yol açan sözlerinin ardından istifası için kampanya başlatılan siyasetçi, bunun şaka yollu bir eleştiri olduğunu söyleyerek özür diledi.

Calderoli, İtalya’nın İtalyanlar tarafından yönetilmesinin doğru olduğunu, Kyenge’nin ise kendi ülkesinde bakanlık yapması gerektiğini de belirtmişti.

Bergamo kentinde görülen mahkemede, ‘ırkçı nefrete bağlı hakaratten’ suçlu bulunan Calderoli’ye 18 ay hapis cezası verildi. Ülkede iki yılın altında verilen cezalar genellikle ertelense de, Kyenge bu kararın, özellikle de ırkçılığın tekrar yükseldiği bir dönemde çok önemli olduğunu vurgulayarak, siyasal ve kamusal alanda insan haklarını ve onurunu koruma adına çalışan yargıçların varlığına işaret etti.

1983 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden İtalya’ya gelen Kyenge’ye yöneltilen ırkçı söylemlerin tek örneği bu değil. Bakanlığı boyunca çeşitli ırkçı hakaretlere maruz kalan Kyenge, dokuz siyasetçiyle daha mahkemelik.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.