Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump ile Erdoğan ekonomik ilişkilerin seviyesini görüştü

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam telefonda görüştü. İkili, ABD’nin Suriye’den çekilmesi, güvenli bölge oluşturulması ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini değerlendirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Trump görüşmede, “Kürtler’e ve IŞİD’in yenilmesinde birlikte çalıştığımız diğer SDG güçlerine Türkiye’nin kötü davranmamasının, ABD için önemine” işaret etti. Trump’ın pazar günü attığı “Türkiye’nin Kürtler’e saldırması halinde ekonomik olarak harap olacağı” yönündeki tweet’inden sonra verilen işbirliği mesajları kafaları karıştırdı. Erdoğan ise partisinin bugünkü grup toplantısında “Türkiye güvenli bölgeyi kurmak için hazır” dedi.

Trump, attığı tweet’te, Türkiye’nin Suriye’de Kürtler’i vurması durumunda, Türkiye’nin “ekonomik olarak harap olacağını” ve bölgede 32 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturacaklarını yazmıştı. ABD Başkanı bir sonraki tweet’inde ise “Kürtler’den de Türkiye’yi tahrik etmemelerini” istemişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump’ın mesajını alıntılayarak, “Türkiye teröristlerle savaşıyor, Kürtler’le değil” yanıtını verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Hiçbir tehditten korkmayız, pabuç bırakmayacağız” açıklamasından sonra ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği, Cumhurbaşkanlığı internet sitesinden duyuruldu.

İkilinin telefon görüşmesinden sonra Cumhurbaşkanlığı şu yazılı açıklamayı yaptı: “Sayın Cumhurbaşkanımız, mevkidaşının Suriye’den çekilme kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, bu çerçevede Türkiye olarak NATO müttefikimiz ABD’ye her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu hatırlatmışlardır. Görüşmede ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.”

Trump da sosyal medya hesabından paylaştığı bir tweet ile Erdoğan’la görüştüğünü söyledi ve ABD-Türkiye arasındaki büyük ekonomik potansiyelden bahsetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise yaptığı yazılı açıklamada “İki lider, Amerikan birlikleri geri çekilmeye başlarken Suriye’de devam eden işbirliği de dahil birçok ikili meseleyi ve gelecekteki işbirliğine dair konuları ele aldı” dedi.

“Türkiye’nin Kürtler’le hiçbir sorunu yok”

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, iki liderin telefon görüşmesinde konuşulanlar şöyle dile getirildi:

“Bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Münbiç Yol Haritası’nın tamamlanması, ayrıca çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan iki lider, kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değinmişlerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele almışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, Türkiye’nin Kürtler’le hiçbir sorunu olmadığını, ülkemizin amacının ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleri DEAŞ, PKK ve PKK’nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduğunu vurgulamışlardır.”

Beyaz Saray ise “Başkan Trump, Suriye’nin kuzeydoğusuna dair Türkiye’nin güvenlik endişeleri ele alınmakla beraber Türkiye ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdi. Aynı zamanda Türkiye’nin Suriye’deki Kürtler’e ve IŞİD’in yenilmesinde birlikte çalıştığımız diğer SDG güçlerine kötü davranmamasının ABD için önemine işaret etti” açıklamasında bulundu.

Ayrıca açıklamada, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve mevkidaşı Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in Suriye konusunda salı günü bir görüşme yapacakları belirtildi.

Erdoğan: “Suriye’de Türkiye sınırı boyunca güvenli bölge bizim tarafımızdan oluşturulacak”

AKP grup toplantısında konuşan Erdoğan güvenli bölgeyle ilgili planlarını açıkladı. Bölgede göçü önlemek ve yaşam koşullarını iyileştirmek için planları olduğu söyleyen Erdoğan, “Olumlu baktığım bir konudur. Bu konu üzerinde çalışılabilir, hatta 20 mil daha da uzatılabilir” dedi.

ABD’nin Suriye’den çekilme sürecinin nasıl yürütüleceği ve güvenli bölgenin kimin kontrolü altında olacağı sorularıysa hâlâ belirsiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.