Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da kadınlar, aşırı sağcı partiyi protesto etmek için sokaklara döküldü

İspanya’da aşırı sağcı parti Vox, geçen aralık ayı başlarında Endülüs’te yapılan seçimlerde yüzde 11 oyla 12 koltuk kazanarak, İspanya tarihinde bir bölge meclisine girmeyi başaran ilk aşırı sağcı parti olmuştu. Diğer pek çok AB ülkesinin aksine aşırı sağcı hareketin güçsüz olduğu İspanya’da feministler, dün İspanya’da 100’den fazla şehirde Vox’u protesto etmek için sokaklardaydı.

Endülüs parlamentosunda bugün gerçekleşecek güvenoyu oylamasından bir gün önce düzenlenen düzenlenen yürüyüşlerde feminist kolektifler, “Eşitlikte bir adım bile geri atmak yok” sloganıyla sokaklara döküldü. Cinsiyet eşitliği karşıtı görüşleriyle tanınan partiyi protesto etmek için kadınlara zaman zaman sosyalist örgütler de katıldı.

“Tüm kadınlar, tüm haklar, tüm günler”

Madrid’deki gösterilerden bir görüntü:

Kadın cinayetlerini protesto eden kadınlar “Ölüm yoktur, cinayet vardır” sloganları attı. İspanya’da geçen yıl 47 kadın, eski ya da şimdiki partnerleri tarafından öldürüldü.

Endülüs’teki 40 yıllık PSOE (İspanya Sosyalist Emekçi Partisi) yönetimine son veren seçimlerden Vox, anahtar parti olarak çıktı. Merkez sağdaki PP (Halk Partisi) ve liberal parti Ciudadanos (Vatandaşlar) tarafından kurulacak yeni koalisyon, bugünkü meclis toplantısında güvenoyu alabilmek için Vox’un desteğine muhtaç durumda. Vox ise destek vermesi karşılığında adaletsiz olarak gördüğü cinsel şiddet yasasının geri çekilmesini, doğum oranını artıracak ve “kürtaj dramına” hitap edecek politikalar geliştirilmesi için bir aile işleri başkanlığı oluşturulmasını talep ediyor.

“Ortaçağ’a döneceksek ben cadıların tarafındayım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.