Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon raporu: Çin’in elinde dünyanın en gelişmiş silah sistemleri bulunuyor

ABD Savunma Bakanlığı’nın raporuna göre, Çin’in elinde dünyanın en gelişmiş silah sistemlerinden bazıları bulunuyor ve kimi alanlarda Çin, rakiplerini çoktan geride bıraktı.

Guardian’daki habere göre ABD Savunma İstihbarat Ajansı, Pekin’in son yıllarda yabancı iş ortaklarını Çin’in geniş pazarına erişim karşılığında teknik sırları ifşa etmeye zorlayan yasalar sayesinde askeri alanda büyük ilerleme kaydettiğini belirtti.

“Hangi yolla olursa olsun teknolojiye ulaşma” şiarının bir sonucu olarak Çin, donanma tasarımları, orta menzilli füzeler ve hipersonik silahlar dahil olmak üzere çok sayıda alanda öncü konumuna geldi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Teknolojiye ulaşma konusundaki çok yönlü yaklaşımıyla Çin Halk Ordusu, dünyanın en modern silah sistemlerinden bazılarını envanterinde bulundurmak üzere. Kimi alanlarda, diğer rakiplerini çoktan geride bıraktı.”

Çin’in artan askeri gücü havada, denizde, uzayda ve siber alanda “Çin’in bölgeye iradesini dayatabilmesini sağlayacak gelişmiş yeteneklere sahip olabileceği anlamına geliyor.”

Pentagon raportörlerine konuşan kıdemli bir askeri istihbarat yetkilisi, Çin’in askeri teknolojisinin Tayvan’ı işgal edecek kadar güçlenmiş olmasından endişe ettiğini söyledi. Çin’in uydulara görünmeyen bölgelerde askeri araştırmalar yaptığını da sözlerine ekleyen yetkili yine de, Çin’in 40 yıldır hiçbir savaşta yer almadığı için sahada deneyimsiz olduğunu belirtti.

Rapora göre Çin, yeni orta ve uzun menzilli hayalet bombardıman uçakları geliştiriyor. Bu tür uçakların 2025 itibariyle operasyonel kapasiteye erişmesi öngörülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.