Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Aşırıcılığa karşı panzehir”: Filipinler’in güneyinde Müslümanlar özerk yönetim için referanduma gidiyor

The Guardian’da yer alan habere göre, Filipinler’in güneyinde Müslümanlar özerk bir bölge için referanduma gidiyor. Filipinler hükümeti bu kararla IŞİD’den etkilenen militanların yeni dalga saldırılarını ve İslami “aşırıcılığı” önlemeyi ve yaklaşık 50 yıldır süren çatışma halini sonlandırmayı amaçlıyor.

Bu oylama aynı zamanda, Manila hükümeti ile en büyük isyancı grup olan Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki barış sürecinin kaderini belirleyecek.

On yıllardır süren çatışma süreci sonlanıyor mu?

Yıllar içerisinde ülkenin güneyinde Müslümanların azınlık durumuna gelmesi, kaynakların ve politik gücün paylaşılması ile ilgili meseleler çatışmayı tırmandırdı. Ülkede 1997 yılında başlayan barış süreci yıllar boyunca şiddet olayları sebebiyle kesintiye uğradı. Bu kesintiye 2001 yılında Filipinler ordusu ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki savaş da dâhil. Hükümet ile ayaklanan gruplar arasında 2014 yılında bir anlaşma imzalanmıştı. Fakat bu anlaşma geçtiğimiz yıl onaylanana kadar Filipinler Meclisi’nde atıl kaldı.

Bölgesel çatışma, IŞİD militanlarının Marawi şehrini denetimleri altına almasıyla Mayıs 2017’de tırmandı. 5 ay sonra ABD ve Avustralya gözetim uçakları tarafından desteklenen Filipinler ordusu şehri geri aldı. Çatışmalarda çoğunluğu İslamcı militanlardan 1200 kişi hayatını kaybetti ve şehir harabeye döndü.

2017 yılında ülkenin güneyindeki Mindanao adasında, Marawi şehrini kuşatmak da dahil olmak üzere IŞİD bağlantılı militanlar şiddet eylemlerinde bulundu. Çeşitli bombalama ve saldırı olayları da yaşandı.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi Başkanı 70 yaşındaki Murad İbrahim, bir seçimde ilk kez oy kullanacağını söyledi ve seçimlerin silahlı mücadeleden demokratik politikalara geçişi pekiştirdiğini vurguladı.

Temmuz 2018’de kabul edilen Bangsamoro Organik Kanunu’na göre yapılan anlaşma uyarınca isyancılar bağımsız devlet ideallerinden geniş çaplı bir özerklik karşılığında vazgeçti. Bu anlaşma Moro Müslümanlarının yaşadıkları bölgede özerklik ilanının yolunu açtı.

Bu karar üzerine 30-40 bin arasındaki savaşçının terhis edilmesinin ardından, 100 binden fazla insanın ölümüne sebep olan on yıllardır süren çatışmanın sonuna gelinmiş oluyor.

Murad İbrahim: “Bangsamoro Organik Kanunu onaylanacak ve Bangsamoro hükümeti kurulacak”

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte geçen hafta yaptığı açıklamada, katılımcıları oy kullanarak planı onaylamaya ve barış, gelişme ve Müslüman halkın ihtiyaçlarını anlayan ve doğru bir biçimde temsil eden yerel liderlik isteklerini göstermeye davet etti.

Silahlı Kuvvetler eski Başkanı Carlito Galvez Jr., bölgede Müslümanların özerkliğinin sağlanmasının aşırıcılığın önemli bir panzehiri olacağını söyledi. İsyancı güçlerin devreden çıkmasını denetleyecek olan Galvez, “ekonomik ve diğer finansal teşviklerin ötesinde kanunun ilk ve en başta bir barış belgesi olduğunu” belirtti.

Marawi şehri IŞİD’den kurtarılmış olmasına rağmen, Mindanao eyaletinde İslamcı aşırıcılık tehdidi hâlâ endişe verici.

The Guardian’da geçen ay yer alan habere göre, bölgedeki IŞİD destekçilerini eğitmek ve canlandırmak için tahminen 40 ile 100 arasında savaşçı Mindanao’ya gitti. Bu haber, Filipinler Yüksek Mahkemesi’ne bu hafta gönderilen dokümanları destekler nitelikte. Bu dokümanlarda Mindanao’da 200’den fazla köyün IŞİD sempatizanlarının tehdidi altında olduğu bilgisi yer alıyor.

The New Arab’da konu ile ilgili yer alan haberde belirtildiği üzere, bugünkü referandum için Filipinler Seçim Komisyonu 2.1 milyon seçim pusulası bastırdı. Sonuçların en geç 26 Ocak’ta açıklanması bekleniyor. 6 Şubat’ta yapılacak bir diğer seçimde de yeni Müslüman özerk bölgesine katılmak isteyen yerler belirlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.