Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Makedonya” ismine karşı binlerce Yunan sokakta

Haziran ayında Yunanistan başbakanı Aleksis Çipras’ın Makedonya başbakanı Zoran Zaev ile vardığı anlaşma sonucunda, Makedonya isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilme kararı alınmıştı. Yunanistan ve Makedonya bu anlaşmayla, aralarındaki  27 yıllık sorunu çözmeyi hedefliyor.

Makedonya’yla varılan bu anlaşmayı protesto etmek isteyen binlerce Yunan sokağa döküldü. Başkent Atina’da toplanan göstericiler anlaşmanın referanduma sunulmasını talep etti ve “Makedonya, Yunanistan’dır” sloganları attı. Gösteriye pek çok aşırı milliyetçi, din adamı katıldı ve aşırı sağ partiler göstericilere destek verdi.


Fotoğraf: Aris Messinis/AFP

Göstericiler Makedonya isminin antik Yunan mirası ve kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirtiyor, başka bir ülkenin Makedonya adını kullanmasına şiddetle karşı çıkıyor.


Fotoğraf: Alexandros Avramidis/Reuters

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için iki ülkenin parlamentosunun onayından geçmesi gerekiyor. Makedonya parlamentosu geçen hafta anlaşmayı onayladı. Yunanistan parlamentosunun da gelecek hafta anlaşmayı görüşmesi bekleniyor.


Louisa Gouliamaki/AFP/

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.