ABD Başkan Yardımcısı Pence, Venezüela halkına “özgürlük için seslerini yükseltme” çağrısı yaptı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu “iktidarı elinde bulundurma konusunda meşru dayanağı olmayan bir diktatör” diye nitelediği ve muhalefete özgürlük çağrısında bulunduğu bir video yayınladı. Venezüela Başkan Yardımcısı, Pence’e “Kendi işine bak” cevabını verirken, muhalefet liderliğini üstlenen Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun halkı bugün yapılacak Maduro karşıtı protestolar için sokağa davet etmesi ile gerilim daha da arttı.

Yüksek enflasyon sebebiyle derin bir ekonomik kriz yaşayan Venezüela’da, meşru olmayan yollarla seçildiği iddia edilen Maduro’nun, başkanlığının ikinci dönemine başlaması toplumsal gerginliği daha da artırdı. 

Kıtlık ve salgın hastalıklarla boğuşan ülkede, Meclis Başkanı Guaido ve Yüksek Mahkeme üyesi tarafından gayrimeşru ilan edilen Maduro, ABD Başkanı Donald Trump tarafından da “diktatör” olarak nitelendirilmiş ve Caracas hükümetine yaptırımlar uygulanmıştı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, salı günü Twitter hesabından paylaştığı bir video ile “ABD’nin, kesinlikle Ulusal Meclisi ve Bay Guaido’yu desteklediğini” açıkladı.  


Venezüela halkına “özgürlük için seslerini yükseltmeleri” çağrısı yapan Pence, “Yarın sesinizi duyurun. Amerikalılar adına, Venezüela’nın tüm iyi insanlarına söylüyorum: ‘Estamos con ustedes’ (Sizinleyiz).” dedi.

Videonun paylaşılmasından bir gün sonra ise Guaido; halkı, çöken ekonomi ve Maduro hükümetinin baskıcı rejimine karşı ülke çapında protestolara davet etti. Büyük çapta olması beklenen protestolar; 1958 yılında yıkılan askeri diktatörlükten itibaren geçen 61 yılı gözler önüne serecek. Ulusal Meclis Başkanı Guaido ise protestoları “halkla tarihi bir buluşma” olarak nitelendiriyor.  

Pence’in yayınladığı videodan sonra bir açıklama yapan Venezüela Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Pence’in muhalefete desteğinin “açık bir darbe çağrısı” olduğunu söyledi ve ABD’deki federal hükümetin kapalı olduğuna işaret ederek, Pence’e “Kendi işlerinle ilgilen” dedi. 

Geçtiğimiz günlerde, bir darbe girişimini daha bastıran Maduro hükümeti ise sorunların, dış güçlerin oyunlarından kaynakladığını iddia ediyor. Hatta Maduro, ABD’nin kendisine suikast planladığını da öne sürüyor.

Yoksulluktan dolayı binlerce Venezüelalı’nın göç ettiği Brezilya hükümeti de Maduro hükümetinin meşru olmadığını, Ulusal Meclis ve lideri Guaido’yu tanıdıklarını açıklamıştı. 


Ülkenin ekonomik durumu giderek kötüleşiyor 

Yoksulluk oranının yüzde 90’a yaklaştığı Venezüela, sabun vb. temizlik ürünlerine erişim olmadığı için salgın hastalıklarla boğuşuyor. Ülkede; et, süt gibi pek çok temel gıda birçok hane için imkânsızken, ekmek bile halkın büyük bir çoğunluğu tarafından zor bulunuyor.  

Açıklanan verilere göre; geçen yıl, bir Venezüelalı ortalama 10 kilo kaybetti. Bankalar işlevsiz hale geldi ve başta Kolombiya olmak üzere komşu ülkelere milyonlarca kişi göç etti. 

Maduro yönetiminde ülke, Güney Amerika’nın en güçlü ekonomisine sahipken, en yoksul ülkesi konumuna geriledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.