Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gençleri kazanmak isteyen Kamboçya liderinden dev pirinç keki hamlesi

New York Times gazetesinden Julia Wallace, Kamboçya’nın Guinness Rekorlar Kitabı’na giren dev pirinç kekini haberleştirdi.

Kamboçya bundan 4 yıl önce, 2015 yılında, başkent Phnom Penh’deki Angkor Wat’ta görücüye çıkarılan yaklaşık 4 bin kiloluk pirinç kekiyle Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmıştı. Bunun ardından 2 bin 15 kişinin katılımıyla yapılan büyük Madison dans gösterisi ve uzunluğu 1 kilometreyi geçen dev kadın eşarbı gelmişti.

Kamboçya’nın Guinness’e giren son rekoru ise geçen kasım ayında 179 kürekçiyle Mekong nehrinde yüzdürülen, dünyanın en uzun dragon teknesi oldu. 

179 kürekçiyle Mekong nehrinde yüzdürülen dünyanın en uzun dragon teknesi.

Yazıda, bu gibi birbiriyle ilgisiz gibi görünen bu tür “uçuk kaçık başarı hamlelerinin”, giderek yaşlanmakta olan Hun Sen yönetiminin gençler nezdinde popülaritesini arttırma çabaları olarak okunabileceği yorumuna yer verildi. Yazıda gençlerden alacağı desteğin Hun Sen’in iktidarını koruyabilmesi adına hayati önem teşkil ettiği savunulurken, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Kamboçya uzmanı Katrin Travouillon’un “Bu noktada hükümetin niyeti kısmen görünebiliyor: Millet ve liderlik için gözle görülür bir coşku yaratacak bir imaj oluşturmak istiyorlar” şeklindeki görüşlerine yer verildi.


Başbakana yöneltmiş olduğu eleştiriler dolayısıyla hapis cezası almasının ardından ülkeden kaçan muhalif yorumcu Kim Sok ise, bu gibi rekor girişimlerini ve Guinness’in otoriter yönetimlerin Rekorlar Kitabı’na girmesine olanak veren tutumunu şu sözlerle eleştiriyor:

“(Yönetimin) Tek yaptığı insan gücü, iktidar ve para ellerindeyken, paraların Guiness’e girmek için harcanmasını emredip, sonra da bunu propaganda malzemesi olarak kullanmak. Bana sorarsanız bu bütün bir ulusla dalga geçmek demek”.

Kim Sok’a göre, bu ve benzeri rekorlar, Hun Sen’in otoriter yönetiminin geldiği noktayı gösteren can sıkıcı emareler. Kekten öfkeyle bahseden Kim Sok, “Yenilik bunun neresinde?” diye yakınıyor: “Yapılan, sadece, bir şeyi normalin üzerinde büyüklükte yapmak. Yetenek mi bu? Ulus için çok mu parlak bir fikir?”  

Gazete, Guinness sözcüsü Rachel Gluck’un, otoriter yönetimleri destekledikleri iddialarına karşılık verdiği “Siyaseten nötr olmak adına elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” yanıtına yer verirken, NYT’ye konuşmayı reddeden, Başbakan Hun Sen’in aynı zamanda politikacı olan oğlu Hun Many’nin bir konuşmasındaki dev kekle ilgili şu sözlerini aktarıyor: “Neden yaptık? Bayrağımız tüm dünyada dalgalansın diye. Ve (unutmayın ki) yalnızca tek bir Kamboçya bayrağı var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.