Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’nın devrik lideri Yanukoviç’e vatana ihanetten 13 yıl hapis cezası verildi

South China Morning Post’un haberine göre, Ukrayna’da bir mahkeme, eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i Rus askerlerini Ukrayna’yı işgale davet ettiği için vatana ihanet suçundan gıyabında 13 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kararı açıklarken hâkim “Yanukoviç Ukrayna’nın ulusal güvenliğine karşı suç işledi” dedi. Yanukoviç ayrıca, “Ukrayna’ya karşı yürütülen saldırgan savaşa suç ortaklığı etmekten” suçlu bulundu. İktidarı gasp etme ve göstericilere karşı şiddet kullanma gibi başka suçlamalarla karşı karşıya olan Yanukoviç, yakalandığı an cezaevine gönderilecek. Yanukoviç’in Rusya’da yaşadığı düşünülüyor ve kendisi hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmiyor.

Ne olmuştu?

Moskova destekli Yanukoviç, 2013 sonlarında Ukrayna ve Avrupa Birliği arasındaki işbirliğini artıran bir anlaşmayı imzalamayı son dakikada reddedince, binlerce protestocu sokağa döküldü. Kiev’in meşhur “Maidan” meydanında 100 kadar protestocu polis tarafından öldürüldü.


2014’te, ülkedeki kanlı ayaklanmayı bastırma girişiminden sonra devrilen Yanukoviç, Ukrayna’yı terk etti. Rusya lideri Vladimir Putin, devrik başkanın Rusya tarafından özel bir operasyonla ülkeden çıkarıldığını açıkladı. Devrik lider, iktidarını yeniden tesis etmesi için Putin’den Rus ordusunu Ukrayna’ya göndermesini istedi.

Rusya, 2014’te Kırım’ı işgal etti ve Rusça konuşulan Doğu Ukrayna’daki isyancıları destekledi. Ateşkes sağlanması için harcanan uluslararası çabalara rağmen ülkenin doğusundaki çatışmalar, 10 bin kişinin hayatına mal oldu. Rusya, olan bitenin Yanukoviç’i devirmek için Washington tarafından düzenlenen bir kumpas olduğunu savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.