Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’la görüşen Çipras: “Darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz ama yargının aldığı kararlara saygı göstermek zorundayız”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine iki günlük resmi ziyaret için Ankara’ya geldi. İkili ve heyetler arası görüşmeler sonrasında Erdoğan ve Çipras, ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Yunanistan’a kaçan darbeci askerler, Kıbrıs sorunu, Ege’deki hava sahası ihlalleri, dini azınlıklar gibi pek çok kritik konuya değinildi. Genel olarak işbirliği mesajları verilse de liderler, askerlerin iadesi ve hava sahası ihlalleri konularında gergin açıklamalar yaptı. 

FETÖ’cü darbecilerin ülkemize iade edilmesini bekliyoruz” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın toplantısında değindiği öncelikli konulardan biri darbecilerin Türkiye’ye iadesiydi. Erdoğan, “Terörün her türlüsüne kararlı bir şekilde ortak tutum sergilemek zorundayız. Yunanistan’dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C gibi örgütler için güvenli bir ülke haline gelmemesidir. FETÖ’cü darbecilerin ülkemize iade edilme beklentimizi Yunanlı dostların dikkatine bir kez daha getirmiş olduk. Daha çok işbirliği bekliyoruz” açıklamasında bulundu. 

Yunanistan Başbakanı Çipras ise “Yunanistan yargısı bazı net kararlar aldı. Darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz ama Yunanistan bir hukuk devleti olarak, yargının aldığı kararlara saygı göstermek zorunda” diyerek talebi karşılamayacaklarını söyledi.  

Çipras ayrıca, “Ülkenizdeki talihsiz darbe girişimi ortaya çıktı. Bu gelişmeler pozitif ilerlememizin önünde engel teşkil ettiler maalesef. Ben size ilk telefon edenlerdendim. Yunanistan demokrasiyi destekleyen bir ülke. Her türlü darbe girişimini kınıyoruz ancak daha sonraki dönemlerde engeller ortaya çıktı” diyerek, darbeyi kınadıklarını özellikle vurguladı. 

“Yunan hava sahası ihlallerinde artış tespit ettik, hem denizde hem havada. Sekiz darbeci asker olayı ve iki Yunanlı askerin tutuklanması olumsuz bir gelişmeydi” diyen Çipras, kendi rahatsızlıklarını da dile getirdi.  

“Hem Kıbrıs Rumları hem de Kıbrıs Türkleri için adil ve kalıcı bir çözüm bulunmalı” 

Erdoğan Kıbrıs sorunuyla ilgili “Ortak bir vizyon, yol haritası belirlenmeli. Hangi çözüm modeli olursa olsun Türkiye için Kıbrıs Türkleri’nin siyasal eşitliği temel parametredir” dedi.  

Çipras da konuya olumlu yaklaşarak, “Hem Kıbrıs Rumları hem de Kıbrıs Türkleri için adil ve kalıcı bir çözüm bulunmalı. Federal Kıbrıs Cumhuriyeti Avrupa Birliği’nin normal bir üyesi olmalı” diye konuştu.  

Dini azınlıklar 

Erdoğan dini azınlıklar konusunda da “Yunanistan’daki soydaşlarımız ve Rum kökenli vatandaşlarımız ayrıştırma değil işbirliği için bir köprüdür” dedi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin Çipras’ın ziyaretiyle yeniden gündeme gelen Heybeliada Ruhban Okulu’na ilişkin sorularına ise, “1971’den bu yana Ruhban Okulu kapalı. Kapalı oluş nedeni, yönetimlerimiz değil, Patrikhane’nin kendisinin oranın işlevsiz olduğunu düşünmeye başlaması” cevabını verdi.  

Erdoğan, “Çipras ve eski başbakanlar defalarca sormuşlardı. Ben de Batı Trakya’daki müftüler meselesini önüne koydum. Patrikhane ile bizim bir sorunumuz yok, hayırlı olsun” diyerek kendi talebini de belirtti. 

AB-Türkiye ilişkileri Ege için faydalı” 

Erdoğan konuşmasında ayrıca AB konusuna da değindi: “Yaklaşık 4 milyon mülteci ülkemizde, 35 milyar dolar harcama yaptık. Ege’de ölümlerin önüne geçmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. AB ile imzaladığımız 18 Mart Mutabakatı’nın da yeni göç akımları bakımından caydırıcı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Erdoğan konuşmasında AB’ye “Türkiye geri kabul dahil olmak üzere yükümlüklerini yerine getirdi ama anlaşma AB tarafından sağlıklı uygulanmıyor. AB sorumluluklarını yerine getirmedi. Ahde vefa bekliyoruz” diye seslendi.

Çipras da bu konuda Erdoğan’ı destekleyerek “Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi tüm bölge için faydalı olur. Türkiye önemli demokratik reformlardan geçti. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi gerektiğini söyledik” dedi.  

İşbirliği mesajları 

Çipras, iki ülke arasındaki ilişkilere umutlu baktığını belirterek şöyle devam etti: “Enerji konusu Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuka saygı gösterilmesi için köprü rolü oynamalı. Ekonomik ilişkileri ileri taşıyacak adımlar atacağız. Yunanistan ekonomik krizden çıktı, artık önemli işler başarabiliriz. Mültecilerin Yunanistan’a geçişini nasıl azaltabiliriz ve organize suçlarla nasıl mücadele edebiliriz bu konuları konuştuk.”

Erdoğan da benzer bir mesaj verdi ve “Bazen arzu edilmeyen durumlar gerçekleşse de telafi etmeyi bildik. Ticari olarak ilişkilerimiz hedeflerin altında. Çok daha yüksek bir seviyeye çıkartmalıyız” diye konuştu.

Çipras yarın önce Ayasofya’ya, ardından da Heybeliada Ruhban Okulu’nu gidecek ve Fener Rum Patriği’ni ziyaret edecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.