Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın ulusa sesleniş konuşmasında ana gündemin Meksika sınırına duvar ve Kuzey Kore olması bekleniyor

ABD Başkanı Donald Trump, ertelenen ulusa sesleniş konuşmasını bu gece sabaha karşı beşte yapacak. Konuşmasının en merak edilen noktası ise Trump’ın, “olağanüstü hal” ilan ederek Kongre onayı almadan, Meksika sınırına duvar yaptırıp yaptırmayacağı. Kendi partisi olan Cumhuriyetçi cephenin bile karşı çıktığı ulusal acil durum ilanının, Trump’ın 2020 seçimlerindeki durumu ve siyasi kariyeri için kritik bir karar olduğu düşünülüyor. Trump’ın bu tartışmalı kararı alıp almayacağı ulusa sesleniş konuşmasında belli olacak.  

Başkan Donald Trump’ın duvar için istediği bütçenin Kongre tarafından onaylanmaması sonucu ABD, tarihinin en uzun hükümet kapanmasını yaşamış, Trump ise defalarca gerekirse acil durum ilan edeceğini söylemişti. Yetki konusu hukuki tartışmalar yaratırken, Kongre’yi devre dışı bırakarak böyle bir karar alma tehdidi kendi partisi olan Cumhuriyetçi Parti’de bile itirazlara sebep oldu. CBS’in yayınladığı ankete göreyse, Amerikalıların üçte ikisi acil durum ilan edilmesine karşı çıkıyor.  

Trump, konuşmada Kuzey Kore Başkanı Kim Jong-un ile görüşmesinin detaylarıyla ilgili de açıklama yapacağını söyledi.  

Duvar krizi bitmiyor 

Trump, bu hafta verdiği bir röportajda acil durum söylemlerini tekrarladı. Bu kararın, mahkeme sürecine tabi tutulacağı ve dayanaksız bir acil durum olduğu için iptal edileceği düşünülüyor. Bu konuda sorulan bir soruya Trump, “Bu sürede duvarı inşa etmeye devam edeceğiz” cevabını verdi. 

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin acil durum ilan edilmesi halinde itiraz kararı çıkartarak mevcut bütçelerin duvar için kullanılmasını önlemesi de bekleniyor. 

The New York Times’da yer alan haberde, Trump’ın “gerçekten ulusal acil durum ilan etmeyi düşünmediği ama bunu Demokratlarla yapılan duvar pazarlıklarında son kozu olarak gördüğü” belirtiliyor.  

Hükümeti kapalı tutmayı da bir koz olarak kullanan Trump, kendi partisi dahil gelen tepkilerin çok büyümesi sonucu hükümeti geri açmak zorunda kalmıştı. 

Cumhuriyetçi Parti’de “isyan” mı var? 

Senato Çoğunluk Lideri olan Cumhuriyetçi Mitch McConnell’ın Trump’ı, acil durum ilan etmesiyle ilgili “partide bir isyana yol açacağı neredeyse kesin” diyerek uyardığı söyleniyor. 

Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey ise “Kongre’yi saf dışı bırakmak amacıyla acil durum ilan etmenin kötü bir emsal oluşturacağını” belirtiyor ve “Gelecekteki başkanların sakıncalı amaçları için bu yolu kullanacaklarını hayal edebiliyorum” diyor. 

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, Başkanın onayı olmasa bile hükümeti açık tutmalarını sağlayacak bir anlaşmaya doğru ilerliyor. Trump’ın en büyük destekçilerinden Senatör Lindsey Graham “Bu durum, başkanlığını tanımlayan andı” diyerek Trump’ın ne kadar kritik bir dönemde olduğunu gösteriyor. 

Kongre Suriye’den çekilme kararını reddetti 

Kongre geçtiğimiz günlerde, Trump’ın Suriye ve Afganistan’dan hızla asker çıkartma kararına karşı bir yasa tasarısını onayladı. Tasarı, Cumhuriyetçi McConnell’ın etkisi ile 26 hayır oyuna karşılık 70 evet oyuyla kabul edildi. Tasarının, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden geçmesi ve Trump’ın imzasını alması gerekiyor. 

Çekilme karşıtı tasarının, Cumhuriyetçiler tarafından desteklenmesi ise Trump’a açık bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.