Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Madrid’de Uber kazandı: Taksiciler grevden vazgeçti

İspanya’nın başkenti Madrid’de taksicilerin Uber ve Cabify gibi uygulamaların yasaklanması için yaptığı grev sona erdi. El Pais’in haberine göre, Madridli taksiciler yapılan oylamada yüzde 45’e karşı yüzde 54 oyla grevi sonlandırma kararı aldı.

Dün yerel saatle 10.00’da başlayan oylamaya binlerce taksici katıldı. Grev çağrısında bulunan beş taksici örgütünün yöneticileri, bu sonucun faturasını taksicilerin yaşadığı ekonomik zorluklara kesti: “Günlerdir faal olmamamız ve pek çok taksicinin lisans alabilmek için aldığı borçların büyük etkisi oldu. Daha fazla dayanamazlardı.”

Barcelona’daki meslektaşlarının aksine bölgesel yönetimle anlaşamasalar da Madrid grevini düzenleyenler, grevin başarısız olma ihtimalini akıllarına getirmemişlerdi. Profesyonel Taksi Federasyonu Başkanı Julio Sanz, “Tüm profesyonelleri ve dernekleri tek bir isim altında toplamaya çalıştık: taksi” derken, 1300 lisanslı aracı şemsiyesi altında toplayan başka bir örgütün başkanı şunları söyledi: “Bu başarısızlık değildi. Grev herkese örnek oldu ve bizi dinlemeyi reddeden yerel hükümetten taleplerimizi azalttık.”

Madrid’dekilerin aksine Barcelonalı sürücüler ciddi kazanımlar elde etmişlerdi. İş durdurma eylemleri sonucunda yerel Katalan hükümeti önemli tavizler vermiş, yolcuların bu tür uygulamalardan alacakları hizmetleri 15 dakika öncesinden rezerve etmesini zorunlu hale getirmişti. Bunun sonucunda şirketler, 3 bin kişiyi işsiz bırakarak 31 Ocak’ta şehirdeki hizmetlerini durdurmuşlardı.

“Umarız bunun bedelini sandıkta öderler”

Liberal Vatandaşlar (Ciudadanos) partisinin desteğiyle muhafazakâr Halk Partisi’nin (PP) yönettiği Madrid yerel hükümeti, sektörün geneline dair düzenlemeler yapmayı vaat etse de, işsizliği artıracağı korkusuyla tümden bir yasaklamaya karşı çıkmıştı.

Taksiciler ise epey öfkeli. Taksici örgütü başkanlarından biri “Bize hakaret ettiler. Bizi en alçak ve korkak biçimde aşağıladılar, önceden dedikleri her şeyden geri döndüler. Örgütümüz kime güvenip güvenmeyeceğini öğrendi. Bunun bedelini sandıkta öderler diye umuyoruz” diye konuştu.

Grev başarısız olsa da taksiciler protestolarına devam edecek. Madrid’de önümüzdeki salı günü, “Uberleşmeyi” protesto etmek amacıyla tekrar bir araya gelecekler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.