Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da devrimin 40. yıldönümünde Devrim Muhafızları: “ABD saldırırsa Tel Aviv ve Hayfa’yı yerle bir ederiz”

Reuters’in haberine göre, İran’da pazartesi günü İslam Devrimi’nin 40. Yıldönümü kutlamaları için yüz binlerce insan sokaktaydı. Gösteriler esnasında ABD bayraklarının yakıldığı da belirtiliyor. Yapılan askeri tören sırasında, İran sahip olduğu balistik füzeleri de dünyaya gösterdi.

Sokakları dolduran insanlar arasında öğrenciler, mollalar, askerler ve kadınlar da vardı. Birçok kişi devrimin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin resimlerini taşıdı. Ayrıca göstericiler, “Amerika’ya ölüm”, “İsrail’e ölüm” sloganları da attı.

İran’da 11 Şubat 1979 günü, ABD destekli İran ordusu artık Şah yönetiminin arkasında durmayacağını ve tarafsız olacağını ilan etmiş ve bu tarihten itibaren devrimin yolu açılmıştı.

1979’dan bir protesto.

Törenler sırasında, İran devleti 1950 kilometrelik uzun menzilli balistik füzelerini de kamuoyuna gösterdi. Batılı devletler uzun süredir İran’ın bu kapasitesini sınırlandırmak için birlikte hareket ediyor.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani “Bu tür silahlar geliştirmek için kimseden izin istemedik ve istemeyeceğiz, ayrıca askeri gücümüzü ilgilendiren konularda yol almaya devam edeceğiz. Şah zamanından bu yana en ağır ekonomik sıkıntılarla karşı karşıyayız. Ancak bu sorunları birbirimize yardım ederek aşacağız” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

ABD Başkanı Donald Trump ise pazartesi günü twitter’dan “40 yıllık çürüme, 40 yıllık baskı ve 40 yıllık terör. İran’daki rejim sadece 40 yıllık bir başarısızlık üretti. Uzun zamandır acı çeken İran halkı çok daha parlak bir gelecek hak ediyor” mesajını verdi.

Bunun ardından İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif Twitter’da Trump’a cevap verdi. Zarif “İran’ın asla boyun eğmeyeceğini anlamadıkları bir 40 yıllık başarısızlık, ABD’nin bu gerçeği kabul etmekte zorlandığı 40 yıllık bir başarısızlık, İran’ı kan ve ihanet yoluyla istikrarsızlaştırmada başarısız geçen bir 40 yıl; 40 yıllık başarısız politikaların ardından Donald Trump’ın bu politikaları tekrar gözden geçirmesinin zamanı” dedi.

İran Devrim Muhafızları’nın siyasal işler şefi Yadollah Javani ise “ABD bütün savunma ve askeri gücüne rağmen bize tek bir kurşun sıkma cesaretine sahip değil. Eğer bunu yaparlarsa, Tel Aviv ve Hayfa’yı yerle bir ederiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.