Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksikalı uyuşturucu karteli lideri El Chapo suçlu bulundu, ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor

Dünyanın en büyük uyuşturucu karteli Sinaloa’nın 61 yaşındaki “El Chapo” lakaplı lideri Joaquin Guzman’ın ABD’de 3 aydır devam eden mahkemesi sonuçlandı. Hakkındaki on suçlamadan da suçlu bulunan Guzman’ın hayatının geri kalanını bir Amerikan hapishanesinde geçirmesi bekleniyor. Ancak Guzman’ın hapse girmesi, küresel uyuşturucu ticaretini olumsuz etkilemeyecek.

ABD’nin New York kentindeki mahkemede jüri, El Chapo, yani “Bücür” lakaplı Guzman’ı cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, rüşvet vermek, adam kaçırmak ve para aklamak gibi suçlamaları içeren 10 iddianın tamamından suçlu buldu. 8 kadın ve 4 erkekten oluşan jüri bir haftadır kapalı kapılar altında alacağı kararı değerlendiriyordu. El Chapo hakkındaki hüküm önümüzdeki haziran ayında açıklanacak. Meksikalı uyuşturucu baronu hayatının geri kalanını, ABD’nin Colorado eyaletinde yüksek güvenlikli bir hapishanede geçirecek gibi gözüküyor.

El Chapo davası 3 aydır sürüyordu.

Kararı duyunca şaşırdı

El Chapo karar duruşmasına siyah ceket, gri gömlek ve siyah kravat giyerek katıldı. Hakkındaki karar yüzüne okunurken şaşırmış gibi göründü. El Chapo duruşma salonundan çıkarılırken, eşi Emma Coronel ile göz göze geldi. Başını salladı, gözyaşlarını zor tuttuğu görülen eşi ise ona moral vermeye çalıştı.

Guzman’ın avukatları, kararı temyize götüreceklerini söyledi.

El Chapo iddia makamının suçlamalarını dinlerken.

El Chapo’yu “kardeş” diye bildiği isimlerin ifadeleri yaktı

3 aydır devam eden dava, dünyanın en büyük uyuşturucu karteli olan Sinaloa’nın nasıl işlediğine dair, duyanları hayretler içinde bırakan ayrıntıları ortaya çıkardı. El Chapo’nun suçlu bulunmasında, bir zamanlar “kardeşim” diye hitap ettiği Sinaloa’nın iki numaralı ismi İsmael Mayo Zambada’nın, aleyhinde verdiği ifade etkili oldu. Bir zamanlar El Chapo’nun en yakınında bulunan 14 kişi, ABD’li yetkililerle çeşitli anlaşmalar yaparak, Guzman aleyhinde ifade verdi.

İddia makamı, duruşma boyunca 60’a yakın kişiyi tanık sandalyesine oturttu. İşte, duruşma boyunca El Chapo’ya dair anlatılanlardan bazıları:

“Ölüm odaları”

Tanıklardan biri, evine El Chapo’nun isteği üzerine “ölüm odaları” inşa ettiğini anlattı. Bu odalar ses geçirmez bir şekilde tasarlanmıştı. Tanığın anlattığına göre El Chapo, rakiplerini bu odalarda ya kendi öldürüyordu ya da infazları cellatlarına bırakıyordu.

Tecavüzler

Yine tanıkların iddiasına göre, El Chapo aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kadına tecavüz etti. El Chapo, kendisine gönderilen fotoğraflardan kadınları beğenir ve kendisine gönderilmesini isterdi. Bu kadınlar daha sonra kaçırılır, uyuşturucu verilir ve El Chapo’nun evine teslim edilirdi. İddiaya göre, tecavüze uğrayanlar arasında 13 yaşındaki bir çocuk da vardı.

Meksika Devlet Başkanı’na rüşvet

İddiaya göre El Chapo, işlerine karışmaması için 2012’de Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’ya tam 100 milyon dolar rüşvet verdi. Nieto aslında 250 milyon dolar istemişti. 2012-2018 yılları arasında bu görevde bulunan Nieto iddialara ilişkin açıklama yapmadı.

Düşmanlarını diri diri gömerdi

Dava, El Chapo’nun acımasızlığına ilişkin de tüyler ürpertici ipuçları verdi. Bir tanık, Guzman’ın en az 3 kişiyi “vücutlarında sağlam kemik kalmayıncaya kadar” bizzat dövdüğünü, ardından da diri diri gömdüğünü anlattı.

Davada Guzman’ın lükse düşkünlüğü, helikopter ve uçakları, arabaları, altın ve elmas kaplı tabancaları da anlatıldı. Ayrıca Guzman’ın eşini de yıllarca takip ettirdiği ortaya çıktı.

Guzman daha önce Meksika’da iki kere hapis yattı ama her iki seferinde de kaçmayı başardı. Davada firarları da önemli yer buldu. El Chapo şimdi ABD’de hapis yatacak. Gideceği hapishaneden şu ana kadar kimse kaçamadı. ABD’nin en azılı suçluları burada yatıyor. Ama El Chapo da bildiğimiz suçlulardan değil.

Çiftçilikten uyuşturucu baronluğuna

Guzman, 1957’de Meksika’nın Sinaloa eyaletinde dünyaya geldi. Anne ve babası, bölgedeki afyon tarlalarında çalışıyordu. Guzman da uyuşturucu dünyasına ilk adımlarını bu tarlalarda çalışarak attı. 1980’lerin en önemli uyuşturucu baronlarından Felix Gallardo onu kanatları altına aldıktan sonra hızla yükseldi. Kendi örgütünü kurdu, rakiplerini birer birer bertaraf etti. 2009 yılına gelindiğinde Forbes dergisinin “en zenginler” listesinde yer aldı. Kişisel serveti 1 milyar dolardan fazlaydı. 2001 ve 2014’te iki kere hapisten kaçtı. 2016 yılında bir kez daha yakalandı ve 2017 yılında ABD’ye iade edildi.

https://www.youtube.com/watch?v=FMYm8x_T1fM
El Chapo’nun 2016’da yakalandığı baskından görüntüler.
El Chapo’nun ABD’ye iade edilmesine ilişkin görüntüler.

El Chapo hakkında filmler, televizyon dizileri çekildi. Meksikalı uyuşturucu baronunun hayatı popüler kültürde önemli bir yer etti. Amerikalı aktör Sean Penn de, yakalanmadan kısa süre önce El Chapo ile bir röportaj yapmıştı.

Popüler bir figüre dönüşen Guzman ile röportaj yapanlar arasında ABD’li aktör Sean Penn de vardı.

El Chapo’nun mahkûmiyeti kartelleri nasıl etkileyecek?

Guzman’ın hayatının sonuna kadar demir parmaklıklar arkasında kalacak olması dünyanın en büyük uyuşturucu karteli olan Sinaloa’nın faaliyetlerini etkilemeyecek. Kartel şu anda bile, sadece dört sevkiyatta, ABD’de yaşayan herkese yetecek kadar kokain gönderme kapasitesine sahip. Kartelin, işlerini yürütmek için kurduğu milyar dolarlık rüşvet ağının da etksinden bir şey kaybetmediği tahmin ediliyor. El Chapo yakalandıktan sonra karteli yönetenlerin ilk yaptığı, örgütü yerelleştirmek oldu. Dev örgüt, “cartelitos” adı verilen 120 ufak yapıya bölündü. Meksika güvenlik güçleri ve ABD’li yetkililerin bunları takibi zorlaştı.

Yine de hem ABD hem Meksika, uyuşturucu ticaretiyle savaşta kazanılan bu sembolik zaferin tadını çıkarmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.