Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüketici alışverişte frene bastı: Perakende satış hacmi yüzde 9,2 azaldı

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK), Aralık 2018 Perakende Satış Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre perakende satış hacmi, 2017 yılının Aralık ayına ayına göre, yani bir yılda  yüzde 9,2 oranında azaldı.

Perakende ciro ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 oranında arttı. Bu artışın nedeni, artan satışlardan çok artan fiyatlar, yani zamlar. Öte yandan verilere ay bazında bakıldığında Aralık 2018’de perakende cironun Kasım 2018’e göre yüzde 1,6 oranında azaldığı görülüyor. Bu da alışverişteki daralmaya bir başka işaret.

Vatandaş arabasına yakıt koymuyor

Veriler alt gruplar itibariyle incelendiğinde ortaya çıkan bir başka çarpıcı sonuç, otomotiv yakıtı satışlarının bir yılda yüzde 9,5, bir ayda ise yüzde 6,1 azalmış olması. Bu da bir kısım araç sahibinin kontak kapattığını, depoyu doldurmaktan vazgeçtiğini gösteriyor.

Gıda ve içecekte de gerileme var

Kasım-Aralık 2018 verilerine göre “gıda, içecek ve tütün satışları” da bir ayda  yüzde 2,7 azaldı. Gıda dışı satışlardaki aylık gerileme ise yüzde 12,6.

Gıda dışı satışların alt kollarından “Bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları”nda ise durum daha da vahim. Bu alandaki satışlarda yıllık gerileme yüzde 21,7. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.