Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Netanyahu’nun Polonyalılar’ı “Nazi işbirlikçiliği ile” suçlamasına tepki gösteren Polonya Başbakanı, İsrail ziyaretini iptal etti

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Polonyalılar’ı “Nazi işbirlikçiliği” ile suçlayan sözlerinin ardından İsrail’e yapmayı planladığı ziyareti iptal etti.

19 Şubat’ta Kudüs’te “Visegrad” ülkeleri olarak adlandırılan Polonya, Macaristan, Çekya ve Slovakya liderlerinin İsrail Başbakanı Netanyahu’yla bir araya gelmesi planlanan toplantıya katılmayacağını Netanyahu’ya telefonla bildiren Morawiecki, kendisi yerine Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz’in katılacağını duyurdu.

İsrail Başbakanı Netanyahu geçen hafta Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Ortadoğu toplantısı için ülkede bulunduğu sırada verdiği bir röportajda, “bazı Polonyalılar’ın İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Alman işgali sırasında Nazilerle işbirliği yaptıklarını” söylemiş ve bu sözleri Polonya kamuoyunun tepkisini çekmişti. Röportajın basına yansımasıyla İsrail’in Varşova Büyükelçisi Polonya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış ve Netanyahu’nun sözlerine açıklık getirmesi istenmişti. İsrail Başbakanlık Ofisi de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Netanyahu’nun “tüm Polonyalılar’ı kastetmediğini” dile getirmişti.

İki ülke arasındaki kriz, İsrail’in başkentini Kudüs’e taşıma kararı konusunda uluslararası destek aradığı bir döneme denk geldi. Visegrad ülkelerinden Macaristan ve Çekya, Avrupa Birliği’nin, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınma kararını eleştiren Mayıs 2018 tarihli ortak açıklamasını veto etmişti. Ayrıca Visegrad grubundaki dört ülke de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki, İsrail’e karşı tüm oylamalarda çekimser kalıyor. Bu nedenlerle Visegrad grubunun Kudüs’te yapacağı toplantı İsrail açısından büyük önem taşıyordu.

İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı 1 Eylül 1939’dan itibaren Polonya’nın bir kısmı Alman işgaline uğramıştı. 5 yıldan fazla süren işgal 5 milyon Polonyalının hayatına mal olmuştu. Hayatını kaybedenlerin 3 milyonunun Yahudi olduğu tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.