Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2. Dünya Savaşı’nın bitişini müjdeleyen “hemşireyi öpen denizci” fotoğrafının kahramanı 96 yaşında öldü

Dünya ve fotoğraf tarihinin en gözde karelerinden birinin romantik kahramanı denizci George Mendonsa, 96 yaşında felç geçirdikten sonra kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Savaşın bitişi ve yeni bir dönemin başlangıcı

Fotoğraf, 2. Dünya Savaşı bittikten sonra kutlamaların yapıldığı New York şehrinin Times Meydanı’nda çekilmişti. 14 Ağustos 1945’te Japonya’nın ittifak güçlerine teslim olduğunu açıklamasının ardından ünlü meydanda savaşın bitişi kutlanıyordu.

Âşıklar aslında tanışmıyor!

Sembolik fotoğrafta denizci Mendonsa, 21 yaşındaki hemşire Greta Zimmer Friedman’ı dudağından öperken görülüyor. Fotoğrafı, Life dergisi için Times Meydanı’ndaki kutlamaları izleyen Alfred Eisenstadt çekti. Mendonsa ve Friedman, kutlamalar sırasında tanışmıyordu. Fotoğrafçı Eisenstadt, denizcinin caddede koşarak gördüğü kadınları öptüğünü, kendisinin de en güzel kareyi yakalamak için bu esnada fotoğraf makinesiyle denizciyi takip ettiğini söylemişti. Fotoğrafçı anın tamamen doğaçlama geliştiğini ve göz ucuyla denizcinin beyaz elbiseli birine sarıldığını gördüğünü ve anında deklanşöre bastığını anlatıyor ve ekliyor “Siyah bir elbisesi olsaydı fotoğrafı asla çekmezdim.”

Resmin en tesadüfi kahramanı hemşire Friedman ise yıllar sonra verdiği bir röportajda o anı şöyle anlatmıştı “Öpüşme gibi değildi. Sadece zaferi kutlayan biriydi. Romantik bir olay değildi.” Greta Zimmer Friedman, 2016’da 92 yaşında hayatını kaybetmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.