Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Dünyada bir ilk”: Sırbistan’ın eşcinsel başbakanı Brnabic’in partneri doğum yaptı

Sırbistan’ın eşcinsel başbakanı Ana Brnabic’in partneri Milica Djurdjic, bir bebek dünyaya getirdi. Sırbistan Başbakanlık Ofisi, suni döllenmeyle hamile kalan Djurdic’in yaptığı doğum sonrası “Ana Brnabic, görevdeyken partneri doğum yapan ilk başbakanlardan biri. Eşcinsel bir çift olarak ise bu, dünyada bir ilk” açıklamasını yaptı. Başbakanlık ofisine göre, anne ve bebeğin sağlık durumları iyi.

Sırbistan’da 2017’de seçimle başa gelen Ana Brnabic, ülkenin ilk kadın ve ilk eşcinsel başbakanı oldu. Brnabic’in seçilmesi, eşcinsel evliliğin yasal olmadığı ve LGBTİ’lerin sıklıkla rahatsız edildiği bu Balkan ülkesi için sürpriz olmuştu. Brnabic ve eşcinsel partneri Djurdjic, konser ve sergi açılışı gibi birçok etkinliğe birlikte katıldı.

Başbakan Ana Brnabic

Eşcinsel bir kadın başbakana rağmen Sırbistan’da muhafazakârlık ve homofobi bir hayli yaygın. Evlenmelerine izin verilmeyen eşcinsel çiftler, bu sebeple evlat da edinemiyor. Ülkede ayrımcılığa, eşitsizliğe ve nefret söylemine karşı birçok kanun olsa da, aktivistlere göre bunların uygulanması ve hakların genişletilmesi için yeterli çaba gösterilmiyor. Başbakan Brnabic de LGBTİ hakları için yeterince çalışmamakla itham ediliyor.

Kaynak: Yahoo, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.