Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bangladeş’teki yangında ölenlerin sayısı 100’ü aştı

Bangladeş’in başkenti Dakka’da son yıllarda meydana gelen en büyük yangında ölenlerin sayısı 110’a yükseldi. Felakete dair ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Buna göre, faciayı, LPG tüpü patlayan bir otomobil tetikledi.

Görgü tanıklarının anlattığına göre, LPG tüpü patlayan araç takla atıp alev aldı. Bu aracın yanmasıyla birlikte alevler, hemen yakındaki bir restoranın mutfağı için kullanılan gaz tüplerine sıçradı. Bu tüpler de patlayınca devasa bir alev topu, sokağı sardı. Alevler, bir apartmanın bodrum katında yasa dışı bir şekilde depolanan kimyasallara ulaşınca, büyük bir patlama daha oldu ve bu kez de binalar alev almaya başladı. Dakka’nın bu tarihi çarşısının bulunduğu bölge bir anda cehenneme döndü.

Yangın söndürme çalışmaları saatler sürdü.

Önüne gelen her şeyi yutan ateş topu

Alevler, önlerine gelen her şeyi, arabaları, bisikletleri, sokak hayvanlarını, insanları yuttu. Bir görgü tanığı, bisikletli bir kişiyi alevlerden kaçmaya çalışırken gördüğünü ancak ateşten bir duvarın onu adeta ezdiğini anlattı.

İşte bazı görgü tanıklarının söyledikleri:

Nizamuddin Ahmed (Mimar): “Bu olay yoksullukla değil açgözlülükle açıklanabilir ancak. Bu kimyasal maddeleri depoya koyduranlar zengin kişiler. Arabaları, güzel evleri var.”

Ragip (Restoran sahibi): “İlk patlama olduğunda sokak insan doluydu. Alevleri görenler çaresizce kaçmaya çalışıyordu.”

Yangından yaralı kurtulanlardan biri.

Felaketin ardından çarşı, savaş alanına döndü. Hayatını kaybedenlerden bazıları içinden çıkmaya vakit bulamadıkları araçlarında yanarak öldü. Çok sayıda kişi, daha bir şey anlayamadan, yataklarında hayatlarını kaybetti. Hastaneler, kayıplarını arayanlarla doldu taştı.

Hayatlarını kaybedenlerin yakınları.

Bangladeşliler bu tarz felaketlere yabancı değil

2010 yılında yine Dakka’da çıkan bir yangında 120 kişi hayatını kaybetmişti. 2012’de bu kez 115 kişi, bir tekstil fabrikasında yanarak ölmüştü.

Aşırı nüfus, çarpık ve kaçak yapılaşma ile birlikte denetimsizlik, ülkede böylesine felaketlere davetiye çıkarıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.