Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Siber Komutanlığından Rus trol şirketine siber saldırı

Washington Post’un haberine göre ABD’li yetkililer, ABD Siber Komutanlığının (Cybercom) ABD’deki 2018 Ara Seçimlerine müdahale etmeye çalışan ünlü bir Rus trol şirketinin internet bağlantısını blokladığını açıkladı. Bu, seçimlere müdahale edilmesini engellemek için ABD tarafından Rusya’ya karşı düzenlenen ilk siber operasyon.

Şirket Putin bağlantılı

İnternet Araştırma Ajansı adındaki Rus şirketi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın oligarklardan birinin himayesi altında.

Ulusal Güvenlik Ajansı’nın sağladığı istihbaratla Cybercom tarafından gerçekleştirilen saldırı, komutanlığın hücum kabiliyetlerini artıran yeni yasal düzenlemeler sayesinde yapılabildi.

St. Petersburg merkezli şirkete yapılan saldırının etkilerinin kalıcı olup olmayacağını zaman gösterecek. Rusya taktiklerini sürekli geliştirirken, kimi analizler saldırının 2016’da ABD seçimlerine güveni ortadan kaldırmak için operasyon emri veren Putin’in trollerini engelleyebileceğinden şüpheli.

Amaç küçük zararlar vermek

Kimi ABD’li yetkililer “büyük çapta stratejik caydırıcılığın” asıl amaç olmadığını belirtiyor: “Amacımız ufak çapta zararlar verip, karışıklıklar çıkarmak.”

Pentagon yetkilileri operasyonun başarılı olduğunu duyurdu ve bazı senatörler Cybercom’u tebrik etti.

ABD Adalet Bakanlığına göre, İnternet Araştırma Ajansı 2014 yılından itibaren ve 2016’daki başkanlık seçimleri boyunca ABD siyasi sistemine hasar vermeye çalıştı. Kendilerini ABD vatandaşı olarak gösteren troller, sosyal medyada etnik ve cinsel aidiyetler ile silah satışları gibi hassas konular hakkında gerilimi artırmaya çalıştı.

2016’da yaşananlar ABD’li yetkilileri muhtemel siber saldırılar konusunda daha hazırlıklı olmaya itti. Cybercom Komutanı General Paul Nakasone geçen mayıs ayında göreve geldiğinde zamanın Savunma Bakanı Jim Mattis, önceliklerinin ara seçimlerin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

Kimse yaşananların tekrarlanmasını istemiyordu. Öldürme eylemi içermeyen harekatlarda Cybercom’a daha fazla serbestlik tanındı. Ayrıca, geçen yıl geçen bir yasayla birlikte belli bir eşiğin altındaki gizli siber operasyonların “geleneksel askeri faaliyet” olarak değerlendirilmesinin önü açıldı.

Rusya ABD’ye yönelik siber operasyonlara devam ediyor

Geçen ağustos ayında Ulusal İstihbarat Müdürü Daniel Coats, Rusya’nın 2016’daki kadar saldırgan olmasa da ABD’yi bölmek ve zayıflatmaya yönelik çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Operasyon aynı zamanda Cybercom’un devamlı olarak düşmanlara karşı koyma ve ortaklarla istihbarat paylaşmayı içeren “kalıcı angajman” stratejisinin ilk denemesi. Cybercom, 2018 sonbaharında Karadağ, Makedonya ve Ukrayna’ya birliklerini göndererek siber savunma ağını sağlamlaştırdı. ABD’li askerler, uzmanlara göre Rus istihbaratı ile bağlantılı kötü amaçlı yazılım örnekleriyle karşılaşmışlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.