Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de yaz sıcaklığında kış günleri yaşanıyor

İngiltere’de kış aylarında görülmeyen güneşli günler yaşanıyor. İnsanlar kışlık montlarını, şapkalarını, atkılarını dolaplara kaldırdı.

The New York Times’ta yer alan habere göre,  bugünlerde termometreler İngiltere’de kış aylarındaki en yüksek sıcaklıkları kaydediyor.

Kış mevsiminde havaların huzur verici sıcaklığında Britanyalılar güneş gözlükleri ve yazlık kıyafetleriyle dışarılarda.

Salı günü Kew Gardens/Londra’da sıcaklık 21,2 °C olarak ölçüldü. . Ulusal Meteoroloji Servisi (the Met House) verilerine göre 21,2 °C, 1910 yılından beri İngiltere’de şubat ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık. Üstelik bu değer, İngiltere’nin yaz mevsimi ortalamasından daha yüksek.

Böylece Porthmadog/Galler’in 20,8 °C ile ulaştığı rekorun ömrü kısa sürdü. Tıpkı, pazartesi günü de Trawsgoed/Galler’de ölçülen 20,6 °C sıcaklık gibi.

Kış aylarında alışılmadık yükseklikte sıcaklıklar daha önce Şubat 1998’de Londra/Greenwich’de 19,7 °C olarak kaydedilmişti.

Ulusal Meteoroloji Servisi sözcüsü Grahame Madge, “Mayıs ayında 20°C’den fazla sıcaklığın görülmesi hoş iken, bu sıcaklığın şubat ayında görülmesi açık olarak kayda değerdir” dedi. Madge ayrıca, gelecek kış böyle yüksek bir sıcaklığın görülüp görülmeyeceğinin belli olmadığını belirtti.

Geçen yıl kara kış yaşanmıştı

İngiltere geçen yıl, son otuz yılın en soğuk günlerini yaşamıştı. Kuvvetli rüzgar ve kar yağışı sebebiyle okullar tatil edilmiş, sürücüler mahsur kalmış, uçak ve tren seferleri iptal edilmişti.

Geçen kış sıfırın altındaki sıcaklıklar İngiltere’nin yanı sıra bütün Avrupa’ya da yayılmıştı. Termometreler Norveç’te mart ayı başında eksi 42°C’yi gösterirken, Roma’ya altı yıl sonra kar yağmıştı.

İrlanda’da da kış ayları sıcaklığında rekor kırıldı. Ulusal Meteoroloji Servisi’nin yaptığı açıklamaya göre, 1960 yılından beri İrlanda’da kış aylarındaki en yüksek sıcaklık bu kış kaydedildi.

Avrupa kıtasında da şubat ayında en sıcak gün rekoru 17,8 °C ile kırılmıştı. Fransa’da sıcaklık yılın ortalama sıcaklığının üstündeki 22°C’ye kadar çıktı. İsveç’te birçok yer de şubat ayında şimdiye kadar görülmemiş yüksek sıcaklıkları yaşıyor.


Yaz sıcaklığında kış günlerinin sebebi küresel ısınma mı?

İngiltere Yeşiller Partisi’nin eski lideri Caroline Lucas, “mevsime uygun olmayan sıcak havaların, hava sıcaklığında benzeri görülmemiş aşırılıkların küresel trendinin bir parçası ve bunun mevsimsel bozulmanın bir göstergesi” olduğunu belirtti.

İngiltere Ulusal Meteoroloji Servisi, kış aylarındaki yüksek sıcaklığı Almanya merkezli geniş yüksek basınç alanı ile ilişkilendiriyor. Sıcak hava İngiltere’ye kadar yükselip orada rekor kıran bir sıcaklığa ulaşıyor. Sözcü Madge, aynı hava sisteminin geçtiğimiz yıl Avrupa’da dondurucu soğuklara da sebep olduğunu söyledi.

Meteoroloji uzmanları yüksek hava sıcaklığının küresel ısınmadan kaynaklanan mevsim değişiklikleriyle doğrudan bağlantısı olduğuna çalışmalar tamamlanmadan karar verilemeyeceğini belirtirken, Madge kış ayı sıcaklıklarının küresel ısınmadan etkilenmesini ve sıcaklıkların ortalamadan daha yüksek olmasını beklediklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.