Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hitler’in gençlik dönemi resimleri kıymete binerken sahteciler boş durmuyor

New York Times gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz 10 sene içerisinde Hitler’in tablolarına olan ilgi artarak büyüyor. Kara kalem ve sulu boya resimler müzayedelerde, eserin sanatsal değerinin çok üzerinde fiyatlara alıcı buluyor. Ancak Hitler imzasıyla satışa çıkan eserlerin çoğunun sahte olması, Alman polisi ve savcılarını alarma geçirdi.

Hitler’in beş tablosu, gamalı haç figürlü sandalyesi ve bir vazosu, Nürnberg kentindeki Weidler Müzayede Evi tarafından 19 bin euro ile 45 bin euro arasında değişen fiyatlardan açık artırmaya çıkarıldı. Ancak tablolar ve eşyalara alıcı çıkmadı ve Weidler Müzayede Evi Hitler’e ait parçaların ileri bir tarihte tekrar açık artırmaya çıkarabileceğini açıkladı.

Hitler’in eserlerinden biri.

Ancak savcılar, açık artırmadan üç gün önce, Hitler’in yaptığı söylenen 63 tabloya sahte olup olmadıklarını incelemek üzere el koymuştu. Başsavcı Antje Gabriels-Gorsolke, Nürnberg Savcılığı’nın, “sahte belge şüphesi ve dolandırıcılık girişimleri şüphesi’ üzerine ismi açıklanmayan kişiler hakkında soruşturma açıldığını söyledi. Weidler Müzayede Evi 2015 yılında, Nazi Almanyası liderinin 10’dan fazla tablosunu yaklaşık 400 bin euroya satmıştı.

Hitler, ressam olma hayalleri suya düşünce siyasete atıldı

17 yaşındaki genç Adolf, ilk defa geldiği Viyana’dan çok etkilenmiş, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümü seçmeleri için kayıt yaptırmıştı. 1907 yılının Ekim ayında yapılan seçmelerin ilk aşamasında, 110 kişi arasından seçilen 33 adaydan biri olarak ikinci aşamaya girmeye hak kazanmıştı. Ancak seçmelerin ikinci aşamasında seçilen 10 öğrenci arasına girememişti. Çizgilerinin sert olduğu, resim yeteneğinin kısıtlı olduğu yanıtını alan Hitler, ertesi yıl yeniden başvurduğu akademi tarafından bu sefer sınava dahi kabul edilmemişti.

Sonrasında çizdiği resimleri turistlere satan Hitler, Viyana’dan ayrılıp Alman ordusuna katılana kadar resim yapmaya devam etti. Bu beş senelik dönemde tamamladığı 300’e yakın çizimi ve tablosu olduğu düşünülüyor. Daha sonra Alman İşçi Partisi’nin liderliğine kadar yükselince, kendi eserlerini parti bünyesinde toplanmasını isteyen Hitler, en utanç verici tabloların ise imha edilmesini emretti.

Parti kadroları tarafından el konulamayan eserler ise, sempatizanları tarafından Nazi Almanyası döneminde, koleksiyon parçası olarak toplandı.

Son dönemlerde Hitler eserlerine olan merak ise çoğunlukla yükselen sağcılıkla bağdaştırılmıyor. Weidler Müzayede Evi’nin yöneticisi, tabloların Almanya dışından alındığını ve alıcıların Hitler veya Nazi sempatizanı olmadığını, sadece tarihe tanıklık eden eserlere sahip olmaya çalıştıklarını söyledi: “Bunu bir yatırım olarak görüyorlar. Bazı insanların çok parası var ve Avrupa’dan çılgın bir parça ile dönmek istiyorlar.”

Sanat camiası hemfikir: Hitler yeteneksiz, eserleri değersiz

Sanat camiası tarafından değersiz parçalar olarak kabul edilen tabloların günümüze kadar binlerce sahtesi üretildi. Geçen bir asır boyunca dolaşıma giren sahte resimler yüzünden Hitler’in gerçek tablolarıyla sahtelerini ayırmak uzmanlar için bile ciddi bir sorun haline geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.