Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya Valisi, eyaletteki tüm idam cezalarını görevi süresince askıya aldı

ABD’nin en kalabalık eyaleti Kaliforniya’nın Demokrat Partili valisi Gavin Newsom, eyaletteki tüm idam cezalarının uygulanmasını görev süresi boyunca askıya aldığını duyurdu. Eyalette idamının infazını bekleyen 737 mahkum bulunuyor.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom bu kararını ilan ettiği basın açıklamasında “Dünyaya liderlik pozisyonu üstlenen medeni toplumların; idam cezası gibi ayrımcı, kendi içinde suç olarak nitelendirilebilecek uygulamalara adalet sistemlerinde yer vermesi çağ dışıdır. Ölüm cezası Kaliforniyalılığa uymaz” dedi.

Ocak ayında valilik görevini üstlenen Newsom’ın seçim kampanyasında “idam cezasında moratoryum” vaadi bulunmamakla birlikte, 2003 yılında kazandığı San Francisco belediye başkanlığı görevi süresince iki kere idam cezasının yürürlükten kalkması için teklifleri referanduma sunmuş ve iki oylamada da önergeleri kıl payı reddedilmişti.

ABD’de her dört idam mahkumundan biri Kaliforniya’da

1978 yılında güncel yasanın yürürlüğe girdiği günden itibaren idam cezasının eyalet kasasına maliyeti 5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Ülkedeki her dört idam mahkumundan biri Kaliforniya’da bulunuyor. Ancak, 2006 yılından bu yana eyalette idam cezaları infaz edilmiyor. Cinayetten hüküm giyen mahkumlara ölüm cezası verilmeye devam edilirken, bir yandan da cezaların infazı ile ilgili çok sayıda dava görülüyor.

Siyahilere ve Latin kökenliler ayrımcılığa uğruyor

Sonradan masum olduğu kanıtlanmış çok sayıda kişinin idama kurban gittiğini sıkça belirten Newsom, idam cezasının caydırıcılığı olmadığına da değindi. Yapılan tüm araştırmalar, idam cezasının olmadığı eyaletlerde cinayetlerin artmadığını gösteriyor. Newsom konuşmasında, siyahi ve Latin kökenli vatandaşların adalet sistemi tarafından ırkçılığa ve ayrımcılığa uğradığını, araştırmaların beyazların idam cezasına çarptırılma ihtimalinin siyahi veya Latin kökenli Amerikalılardan daha düşük olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.

İdam cezası infazında Teksas birinci

ABD’de 2 bin 738 idam mahkumu var. Cezanın infazı ve ölüm cezasına tabi olan suçlar zamana ve eyaletlere göre değişiyor. İdam cezası 34 eyalette uygulanıyor ve 1976’dan beri en yaygın kullanılan yöntem zehirli iğne. Şu ana kadar en çok idam Teksas’ta gerçekleştirildi. Oklahoma, nüfus başına en çok idamın gerçekleştiği eyalet iken Michigan, Wisconsin ve Maine gibi bazı eyaletlerde ölüm cezası uygulaması 19. yüzyılda kaldırlıdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.