Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (44): Menderes Belediyesi’nde eylem, DİSK’in işsizlik rakamları, EYT’lilerin Maltepe mitingi

Karabağlar Belediyesi’nde anlaşma sağlandı: En düşük maaş 2.900 TL

İzmir Karabağlar Belediyesi ile DİSK/Dev Turizm-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin (TİS) tıkanması üzerine başlayan grev, kazanımla bitti.

İmzalanan TİS’e göre, işçilerin maaşlarında sosyal haklar dâhil olmak üzere yüzde 42 oranında (850 TL) artış sağlandı. En düşük maaş 2.900 liraya yükseldi. İkinci yıl da enflasyon artı yüzde 2 oranında zam verilecek. İşçiler ikinci yıldan itibaren de paso alabilecek. Geçen yıldan kalan fazla mesailer ödenecek. Sendika aidatını da belediye ödeyecek.

Maaşlarını alamayan işçiler, yemekhaneyi terk etmiyor

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Altın İplik fabrikasında çalışan işçiler maaşlarının düzensiz ve parça parça ödenmesine karşı yemekhaneyi terk etmeme eylemine başladı.

İşçiler aynı zamanda fabrikada çoğunluğu sağlayan TEKSİF sendikasının yetkisinin kabul edilmesini de istiyor. Sendika, fabrikada 2017 yılında çoğunluğu sağladı ve yetki aldı. İşveren yetkiye itiraz etti ancak mahkeme itirazı kabul etmeyerek sendikayı haklı buldu. Fakat Altın İplik işvereni buna rağmen sendikayı muhatap almamayı sürdürüyor.

Menderes Belediyesi’nde eylem

İzmir’in Menderes Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmeleri (TİS) görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine, işçiler belediye binası önünde eylem yaptı.

Ocak ayında başlayan sözleşme sürecinde üç oturum yapıldı, oturumlarda 18 maddede anlaşma sağlanamadı. 72’si kadrolu 300 civarında işçi, enflasyon oranı olan yüzde 20’nin üstünde zam talep ederken belediye yüzde 11 zam önerdi. İşçilerin iki ikramiyesi ve üç bayram primi de ödenmemiş durumda. Arabulucu süreci 21 gün sonra devreye girecek ve anlaşma sağlanamazsa nisan ayında greve çıkılacak.

Tazminatını alamayan işçiler, sevkiyatı durdurdu

Tuzla Serbest Bölge’de yer alan CPS Otomotiv Tekstil’de tazminatları ödenmeden işten çıkarılan işçiler, fabrika önüne gelerek eylem yaptı. Wolkswagen için üretilen ürünlerin sevkiyatını durduran işçiler, tazminatları ödeninceye kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

Açıklama yapan DERİTEKS sendikası, bugüne kadar patronla yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadığını söyledi. İşçiler tazminatları ödenene kadar eyleme devam edecek.

DİSK-AR: Aralık 2018’de geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 153 bin

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dar tanımlı işsizlik verilerine karşı geniş tanımlı işsizlik verilerini açıkladı. Dar tanımlı raporda işsiz sayısı 4 milyon 302 bin iken, geniş tanımlı işsizlik raporunda bu rakam 7 milyon 153 bin.

DİSK-AR’ın raporuna göre, son bir yılda işsiz sayısı 1 milyondan fazla artarken, istihdam ise 633 bin kişi azaldı. Aralık 2018’de geniş̧ tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 153 bine yükselirken, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 20,9 olarak hesaplandı. Aralık 2017’ye göre geniş̧ tanımlı işsiz sayısı 963 bin arttı. Sanayi üretimindeki ve büyümedeki paralel istihdam da daralma yaşandı. Aralık 2017’de 28 milyon 288 bin olan toplam istihdam 633 kişi bin azalarak Aralık 2018’de 27 milyon 655 bine düştü. Ağustos 2018 ile Aralık 2018 arasında ise istihdamda 1 milyon 663 bin azalma yaşandı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Maltepe Meydanı’nda buluştu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İstanbul Maltepe’de miting düzenlendi. 

Mitinge Türkiye’nin çeşitli illerinden katılım sağlandı. EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak seçime kadar mağduriyetlerinin giderilmesini istediklerini söyledi. Eylül ayından beri 25 tane toplantı yaptıklarını söyleyen Özüpak şöyle konuştu:

“Bu toplantıları kültür merkezlerinde gerçekleştirdik. Bugün Maltepe Miting Alanı’nda milyonlar olup hakkımızı aramak için toplandık. Biriz, hepimiz buradayız. Bu birlikteliğin sonucunda da davamızın peşinde olduğumuzu göstermek için bugün tüm Türkiye olarak buradayız. Haber kaynaklarımızdan aldığımız bilgiye göre çok farklı farklı sonuçlar çıkartılabiliyor. Bizler yetkili ağızlardan bir cevap almadığımız sürece hiçbir açıklamaya riayet etmeyeceğiz. Önümüz seçim arifesi ve seçime kadar bu mağduriyete son verilmesini talep edeceğiz. Bunun umudunu taşıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.