Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (45): Seferihisar Belediyesi’nde TİS imzalandı, Kale Kayış’ta işçilerin direnişi, Emek Çalışmaları Topluluğu’nun Sendika Okulu

Metal işçileri EYT’de adalet istiyor

Birleşik Metal-İş Sendikası, emeklilikte yaşa takılan (EYT) üyelerinin talepleri için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na dilekçe verdi.

“Metal işçileri EYT’de adalet istiyor” pankartıyla Bakanlık önüne yürüyen işçiler, burada basın açıklaması yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Bakanlık önünde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin en önemli sorunları dahi cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıkarılıyorsa bu da kararname ile çıkarılabilir ve bu ülkede emekçilere ne de kadar değer verildiğini görmüş oluruz” dedi.

Sendika Okulu açılıyor

Emek Çalışmaları Topluluğu (EÇT), sendikal çalışmalar hakkında daha çok bilgi paylaşımı sağlamak ve sendika kurumunu daha yakından tanıtma amacıyla “Sendika Okulu” düzenliyor. 

Bu yıl ikincisi düzenlenen “Sendika Okulu”, 7 Nisan’dan 26 Mayıs’a kadar 5 hafta sürecek. 

Sendika Okulu’na başvurmak için emekcalisma.org‘da bulunan başvuru formunu doldurabilir ya da EÇT’nin Twitter ve Facebook hesaplarına direkt mesaj gönderilebilir. Başvurular için belirlenen son tarih 1 Nisan 2019 Pazartesi. 

Madende göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’ndeki maden ocağında bugün saat 13.00’te göçük meydana geldi. Bir maden işçisi göçük altında kaldı.

Kaçak olarak çalıştırılan maden ocağında, bir süre devam eden arama-kurtarma çalışmalarının ardından, göçük altında kalan maden işçisinin cansız bedenine ulaşıldı.

2018’de 64 belediye işçisi öldü

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 31 Mart yerel seçimleri dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 2018 yılında en az 64 belediye işçisinin iş kazaları sebebiyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. 

Yaşanan iş cinayetlerinde kamu kurumları hakkında hiçbir işlem yapılmadığı belirtilen açıklamada; “Belediyeler bakımından yıllardır aniden çöken binalar sonucu birçok kişinin öldüğü, kentsel dönüşümle başta asbest olmak üzere birçok halk sağlığı sorununun ortaya çıktığı ve birçok belediyede sendikalaşan işçilerin işten çıkarıldığı gerçeklerinin de altını çizmeliyiz” denildi.

Kale Kayış’ta direniş sürüyor

İstanbul Silivri’de bulunan Kale Kayış fabrikasında Petrol-İş Sendikası üyesi işçilerin, kötü çalışma koşullarına ve işverenin baskısına karşı başlattıkları direniş devam ediyor. 

Fabrika önünde  yoğun güvenlik önlemi alan jandarma, sendikanın ses aracını fabrika önüne almadı. İşçiler, fabrika yönetimi masaya oturana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Seferihisar Belediyesi’nde TİS imzalandı: Yüzde 26 artış

İzmir Seferihisar Belediyesi’nde çalışan kamu emekçilerinin örgütlü olduğu Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube ile Belediye yönetimi arasında yeni dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalandı. Toplu sözleşmeye göre sosyal denge tazminatı 1400 TL’den, net 1750 TL’ye yükseltildi. Ayrıca 650 TL yakacak yardımı ve 1 Mayıs’ta 1000 TL ikramiye de ödenecek. Artışların toplamı yüzde 26’yı buluyor. 

Törende konuşan Seferihisar Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, “Demokrasinin kanalları o kentin o memleketin ürettiği refahın adil bir biçimde paylaşılmasını sağlar. Bizim de derdimiz budur. Bu yaşam kalitesi bir kader değil, daha iyisinin mümkün olduğunu biliyoruz. Demokrasinin olmazsa olmazı örgütlülüktür. O nedenle sendikalar belki bu toplumun öncüleri, lokomotifleri olmak zorunda. İzmir’in kullanılmayan çok geniş imkanları olduğunu, büyük potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bunu hayata geçirmek için, insanların hayatında  mutlu olmasını sağlamak için demokrasiye sahip çıkacağız” dedi. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.