Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Netanyahu’ya “Golan jesti” bugün resmiyet kazanabilir

Dört günlük ziyaret için Washington’da bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek. İkilinin, İsrail’in işgali altında tuttuğu Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıyan bir kararnameye imza atması bekleniyor. Bu görüşmenin öncesinde Gazze’den İsrail’e fırlatılan bir roket ise, 9 Nisan’daki İsrail seçimleri öncesinde kampanyaların sertleşmesine yol açacak gibi görünüyor. Netanyahu gezisini yarıda kesecek.

Hamas: Roket yanlışlıkla fırlatıldı

Tel Aviv’in kuzeyindeki Mishmeret köyü yakınlarında bir eve Gazze’den fırlatılan roket isabet etti, ikisi çocuk yedi kişi yaralandı. Hamas roketin “muhtemelen şimşek çakmasına bağlı olarak yanlışlıkla” fırlatıldığını duyururken, 9 Nisan’daki genel seçimlere hazırlanan İsrail’de siyasilerden sert açıklamalar geliyor. Hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle zor durumda olan Başbakan Netanyahu “güç kullanarak” karşılık verileceğini duyurdu bile.

İsrail polisi Tel Aviv’in kuzeyindeki yerleşimde Gazze’den fırlatılan roketin hedefi olan evin enkazında inceleme yapıyor.

Netanyahu’nun en büyük rakibi eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ise, Başbakan’ın ülke güvenliği üzerinde kontrolünü kaybettiğini ileri sürerek, Hamas’la yaptığı ateşkes anlaşmasına atıfla bu tarz saldırıların önünün açıldığını savundu. Gantz, “Netanyahu Hamas’ın yanlışlık açıklamasından tatmin mi olacak yoksa kendi hukuk sorunlarına değil de halkın güvenlik sorununa mı yoğunlaşacak?” diye sordu.

Netanyahu Washington ziyaretini kısa kesiyor

Dört günlük ziyaret için Washington’da bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin ardından diğer programlarını iptal ederek ülkeye geri döneceğini bildirdi. Netanyahu Washington’daki en güçlü lobilerden Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi’nin (AIPAC) konferansında bir konuşma yapacaktı.

AIPAC Konferansı’na Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti’nin 2020’deki başkanlık yarışına katılmak isteyen aday adayları katılarak konuşma yapıyor. Ancak bu yılki konferansa Demokrat Parti’den aralarında sol kanat aday adaylarından Elizabeth Warren, Bernie Sanders ve Kamala Harris’in de bulunduğu yedi aday adayı katılmayacağını açıklamıştı.

Netanyahu ile Trump, Golan’ın egemenliği için kararname imzalayabilir

İsrail Dışişleri Bakan Vekili İsrael Kazt, Netanyahu’nun Beyaz Saray’da Başkan Trump ile yapacağı görüşmede İsrail’in Golan’daki egemenliğini tanıyan bir kararnamenin imzalanacağını duyurmuştu. Beyaz Saray konuya dair bir açıklama yapmadı ama Trump’ın İsrail’in Golan’daki egemenliğini tanıma kararını bugün resmiyete dökmesi olası. Trump, geçen hafta Twitter’da ABD’nin İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımasının zamanı geldi” diye yazmıştı. Uluslararası tepki çeken bu açıklama, seçim öncesi Netanyahu’ya seçim kazandırmaya dönük bir jest olarak değerlendiriliyor.

Kamuoyu yoklamaları, hakkında yolsuzluk davası açılması beklenen Netanyahu’nun 9 Nisan’daki seçimlerde işinin zor olduğuna işaret ediyor.

Resmi olarak Suriye’nin bir parçası olan Golan Tepeleri, 1967’de İsrail ve Arap ülkelerini karşı karşıya getiren Altı Gün Savaşı’nda işgal edilmiş ve 1981 yılında da İsrail tarafından ilhak edilmişti. Tek taraflı bu ilhak uluslararası toplum tarafından tanınmazken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1967 tarihli 242 numaralı Kararı uyarınca İsrail, bu bölgede halen işgalci konumda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün bir televizyon kanalına verdiği mülakatta Ankara’nın Golan Tepeleri konusunu Birleşmiş Milletler’e taşıyacağını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.