Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kartal’da çöken bina: İddianameye göre proje hiç denetlenmedi

İstanbul Kartal’da 21 kişinin yaşamını yitirdiği Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı. İddianamede inşaatın teknik uygulama sorumlusu, binanın projesini oluşturan kişi ve inşaat teknikeri hakkında, “taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, denetim görevi olan belediye yetkililerinin de kusurlu olduğu belirtildi ancak kim olduklarına dair bir bilgiye yer verilmedi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu, binanın projesini oluşturan Suzan Çayır ve inşaat teknikeri Arzu Keleş Baran şüpheli olarak yer aldı. İddianamede, üç kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora yer verildi. Çöken binanın yapımına 1992’de başlandığı, 1995’te tamamlandığı aktarıldı.

İddianameden: Proje hiç denetlenmedi

İddianamede, şüphelilerin denetim ve kontrol görevlerini zamanında ve yerinde yapmadıkları belirtildi. İnşaatın projeye uygunluğunun hiç denetlenmediği, projeye aykırılığa göz yumulduğu vurgulandı.

Beton basınca uygun değil

Raporda, binanın betonundan alınan numunelerde inceleme yapıldığı, betonun gerekli basınç dayanımına uygun olmadığı aktarıldı. Betonun dayanıksızlığına ek olarak, iki kaçak kat çıkılmasının çökmeyi hızlandırdığı belirtildi. Rapora göre, statik hesaplar yapılırken öngörülen ile, uygulamada kullanılan beton sınıfları farklı. Binanın inşasında kullanılan betonun kalitesiz olması, iddianamede binanın yıkılmasının ana etkeni olarak gösterildi.

Belediye görevlileri de kusurlu

Raporda, belediyenin ruhsat ve yapı kontrol biriminde görevli, kontrol ve denetleme yükümlülüğü olan belediye görevlilerinin kusurlu oldukları kaydedildi ancak bu kişilerin kim olduğuna ilişkin bir bilgiye yer verilmedi. Rapor kapsamında, inşaatın yapımını üstlenen, artık hayatta olmayan arsa sahibi Hikmet Yeşilyurt’un, teknik uygulama sorumluluğunu üstlenen mimar Uğur Mısırlıoğlu’nun ve binanın denetlenmesiyle ilgili mimarlık bürosundan Suzan Çayır’ın asli kusurlu olduğu belirtildi. Sürveyan olarak çalışan Arzu Keleş Baran’ın ise tali kusurlu olduğu vurgulandı. Bu isimler 2 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanacak.

İddianamede, İmar Kanunu’na göre belediyenin ruhsat ve yapı kontrol biriminde görevli, kontrol ve denetleme yükümlülüğü olan belediye görevlilerinin tali kusurlu olduğu aktarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.