Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’da 192 milyon seçmen, başkanlık ve parlamento seçimleri için yarın sandık başına gidecek

Başkan adayları Büyük Endonezya Hareketi Partisi Genel Başkanı Prabowo Subianto ve mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo ağırlıklı olarak ekonomi üzerinden bir kampanya yürütmüş olsalar da, dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkede İslami politikalar yarın düzenlenecek bu seçimlerde de başrol oynamaya devam ediyor.

57 yaşındaki Joko Widodo koltuğunu korumanın peşinde.

Marangozluktan gelen ve kurduğu mobilya şirketiyle ihracata atılıp başarılı bir işadamı olan mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo, aktif siyasi hayatına küçük bir şehir olan Surakarta belediye başkanlığı ile başladı. Belediye başkanlığı süresince popülaritesini arttıran Widodo, partisinin yükselen genç yıldızı olarak halkın desteğiyle 2014’te Endonezya devlet başkanlığı seçimlerine katıldı ve yüzde 53 oy alarak seçimin galibi ilan edildi.

Halkın refah seviyesini yükseltmek amacıyla bağımsız bir ekonomi için mücadele edeceklerini belirten Widodo, yönetimi boyunca sadece ekonominin büyümesi değil, aynı zamanda ekonomik eşitliğe dayanan bir kalkınma mücadelesi içinde olduklarını vurguluyor.

Ülkede siyasi İslam’ın son yıllarda hızla yükselişiyle beraber genç devlet başkanı muhafazakâr yüzünü öne çıkarmakta zaman zaman zorlansa da Subianto’dan daha iyi bir hafız olduğu biliniyor. Widodo dini profilini güçlendirmek için başkanlık biletine başkan yardımcısı olarak eski bir imam olan Ma’ruf Amin’i eklemiş. Bu siyasi hamle ile kendisine oy veren liberal kesimlerin bir bölümünü ürkütmüş gözüküyor. Bu kesim yeni seçimlerle beraber esen dinci rüzgarın laiklik ilkelerine hasar vereceğini ve güçler dengesini bozacağını düşünüyor.

Subianto: Dünyadaki radikal sağcı liderlerin son halkası

Widodo’nun rakibi Prabowo Subianto ise, dünyada yayılan radikal sağcı liderlerin son halkası olabilecek bir profil çiziyor: 67 yaşında eski bir komutan ve 1997 senesinde devrilen diktatör Suharto’nun damadı!

Subianto 2014’teki seçimde Widodo’nun 6 puan gerisinde kalmıştı.

Subianto, Büyük Endonezya Partisi’nin (Gerindra) lideri. Asker kökenli, savunma konusunda tecrübeli bir aday. Halk tarafından ikna edici ve azimli bir aday olarak tanımlanıyor. Ancak kendisi, 1998 yılında sona eren Suharto rejiminde insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanıyor. Suharto döneminin son zamanlarında, Subianto’nun ekibine muhalifleri kaçırma, işkence ve öldürme emri verdiği iddia ediliyor.

Subianto’nun vaatleri arasında ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak önemli bir yer tutuyor. Temel ihtiyaçlar konusunda kendine yeten bir Endonezya oluşturacaklarının altını çizen Subianto, öğretmen, polis ve doktor gibi kamu çalışanlarının maaşlarını artırmanın yanı sıra, balıkçı ve çiftçilerin daha iyi gelir elde etmelerini sağlayacaklarının sözünü veriyor.

İslami cemaatlerle güçlü bağları olan Subianto, güçlü bir lider profili çizmeye özen gösteriyor. 2014 seçimlerinde 6 puan ile Widodo’ya yenilen muhafazakâr aday, bu seçimlerde yine favori olarak girmese de farkı büyük ölçüde kapatmış gözüküyor. Mitinglerinde popülist bir dille konuşan Subianto, rakiplerini ve ülkenin elitleri olarak adlandırdığı varlıklı kesimi taraftarlarına yuhalatıyor. Mitinglerindeki ana teması ise ülkenin dış güçlerin tehdidi altında bölünme tehlikesi altında olması.

 Dünyanın tek günde gerçekleşen en geniş çaplı seçimi

245 bin adayın yarışacağı seçimlerde emniyeti 350 bin güvenlik görevlisi ve 1.6 milyon paramiliter sağlayacak.

Sosyal medya seçimde büyük rol oynuyor. İki adayın da modern bir kampanya yürüttüğü, seçmenlere ulaşırken sosyal medyaları yoğun bir şekilde kullandığı görülüyor. 130 milyondan fazla facebook kullanıcısının bulunduğu ülkede sahte haber ve yanlış bilgi seçim sürecinin standart bir parçası olmuş durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.