Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MİT tırları: Erdem Gül hakkındaki dava düşürüldü

MİT tırları davasında yargılanan tek isim olarak gazeteci Can Dündar kaldı. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül hakkındaki dava düşürülürken, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu içinse ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi. Dündar’ın yargılanmasına 31 Ekim’de devam edilecek.

Yargılamalara İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndaki kapalı duruşmalarla devam edildi. Erdem Gül duruşmaya katıldı.

Mahkeme, kararında Gül’ün 12 Haziran 2015 tarihli “Jandarma Var Dedi” başlıklı haberi ile ilgili örgüte yardım suçundan dava açıldığını ancak 29 Mayıs 2015’te yayımlanan görüntülerden sonra devlet sırrı niteliğinin kalmadığını, eylemin “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçunu oluşturacağını belirtti. Heyet, vasıf değiştiren davanın Basın Kanunu’nun dava açılması için öngörülen dört aylık süre içinde açılmadığı için de düşmesine karar verdi.

Enis Berberoğlu’nun yurt dışına çıkış yasağı da kaldırıldı.

Heyet, Enis Berberoğlu’na söz konusu haberler nedeniyle “gizli kalması gereken belgeleri açıklama” suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onandığını hatırlattı. Berberoğlu’nun “işlediği bir fiille birden fazla suçun oluşumuna sebebiyet verdiği kanaatine varıldığını” kaydeden heyet, ayrıca bir hüküm verilmesine yer olmadığına karar verdi. Heyet, Berberoğlu’nun yurt dışına çıkış yasağının da kaldırılmasına hükmetti.

Can Dündar hakkında ise, aynı haber nedeniyle “devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk amacıyla temin etme ve açıklama” ve “örgüte yardım” suçlarından açılan üç dava, şubat ayında yapılan duruşmada birleştirilmişti. Bugün yapılan duruşmada, Dündar’ın Türkiye’ye iadesi için Almanya’ya yazılan yazının sonucunun beklenmesine ve bir sonraki duruşmanın 31 Ekim’de yapılmasına karar verildi.

Can Dündar ve Erdem Gül

Ne olmuştu?

İlk yargılama sürecinde, 6 Mayıs 2016’da Dündar, devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklama suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül ise 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay, mahkûmiyet kararını bozarak Gül’ün beraat etmesi gerektiğini, Dündar hakkında da 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören “gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme” suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar vermişti. Aynı dava kapsamında Enis Berberoğlu, 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmıştı. İstinaf mahkemesi, bu kararı bozarak Berberoğlu’nu 5 yıl 10 ay hapis cezasına mahkûm etmiş, tahliye de etmemişti. Berberoğlu, Yargıtay’ın kararı onaması üzerine tutuklanmasından 1 yıl 3 ay sonra tahliye edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.