Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar Alabama’daki kürtaj yasağını “#YouKnowMe” (#BeniTanıyorsun) etiketiyle kendi kürtaj deneyimlerini anlatarak protesto ediyor

Çarşamba günü, Alabama Valisi Kay Ivey, kürtaj yasağına ilişkin yasayı imzaladı. Kürtaj yasasının imzalanmasının ardından ülke genelindeki kadınlar sosyal medya üzerinden bu yasağı protesto etmeye başladı. Twitter’da #YouKnowMe (#BeniTanıyorsun) etiketini kullanan kadınlar, kendi hikayelerini paylaşarak kürtajdan utanmadıklarını belirtti.

Sosyal medya üzerinden #YouKnowMe etiketli kampanyayı başlatan isim Amerikalı aktris, yazar ve yönetmen Busy Philipps oldu. Dört kadından birinin kürtaj yaptırdığını belirten Philipps şu tweeti attı: “Birçok insan kürtaj yaptırdığını açıklamasa da #YouKnowMe. O zaman başlayalım. Eğer sen de o dört kişiden biriysen paylaş ki bu utanç duygusunu bitirelim. #YouKnowMe etiketini kullanarak kendi gerçeğini paylaş.” 

Busy Philipps

“Genç kızlar ve kadınlar adına gerçekten çok korkuyorum”

Busy Philipps geçen hafta kendi televizyon programında kürtaj konusunu ele aldı ve kendi hikayesinden bahsetti. Kürtaj karşıtı insanlar yüzünden kadınların sessiz kaldığını ve kürtajın kadınlar için bir tabu olduğunu söyleyen Philipps, “Kürtaj yaptıran bir kadın tanımadığını düşünüyorsun fakat işte ben varım. Ben 15 yaşında kürtaj yaptırdım. Bunu size anlatma nedenim, bu ülkedeki genç kızlar ve kadınlar adına gerçekten çok korkmam” dedi. Philipps, kadınların kürtaj hikayelerini paylaşmasından yana olduğunu belirtti.

Philipps’in hem televizyon programındaki bu konuşması hem de sosyal medya üzerinden yaptığı kampanya kadınların hikayelerini paylaşmasını sağladı. Sosyal medyada hikayelerini anlatanların arasında ünlü isimler de vardı.

Aktris Milla Jovovich de kendi hikayesini Instagram üzerinden paylaştı. Kürtajın şimdiye kadar yaşadığı en korkunç deneyim olduğunu söyleyen 43 yaşındaki oyuncu, hâlâ bu konuyla ilgili kabuslar gördüğünü söyledi. Jovovich, “Kadınların yeni yasalar nedeniyle daha kötü koşullarda kürtajla karşı karşıya kalmalarından korkuyorum” dedi.

22 yaşında hamile kalan ve kürtaj yaptırmayı tercih eden @megschurr isimli kullanıcı seçme şansı olduğu için müteşekkir olduğunu, gurur durduğu bir üniversite diplomasına ve işe sahip olduğunu yazdı.

23 yaşında kürtaj yaptırdığını anlatan @meliss911, insanın çocuk sahibi olmak için genel olarak veya maddi olarak hazır olmayabileceğini söyledi.

Hikayelerini paylaşan ünlü isimlerin yanı sıra, kürtaj yasasını onaylamayan isimler de sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirdi. Siyasetçi Alexandria Ocasio-Cortez, kürtaj yasağının cinselliği de kontrol ettiğini söyledi ve “Kürtaj, insanın kontrol etmesi gereken en temel şeyi -kendi bedenini – ele geçiren bir baskı türüdür” dedi. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.