Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de kürtaj tartışması: “Erkekler bu konuda söz sahibi olmalı mı?”

BBC, ABD’deki kürtaj yasasıyla ilgili erkeklerin söz sahibi olmasına ilişkin bir haber yayınladı. Haberde öne çıkan unsur ise, kadınları bu kadar yakından ilgilendiren bir durumda, erkeklerin fikir beyan etmesinin doğru olup olmadığıydı.

Alabama eyaletinde nüfusun yüzde 52’ini kadınlar oluşturmasına rağmen meclis üyelerinin yüzde 85’i erkek ve senatoda 35 koltuktan sadece dört koltuk kadınlara ait.

Senatonun koridorları, erkek üyelerin siyah beyaz fotoğraflarıyla donatılmış durumda. Bu görüntü, adeta sadece erkeklerin gittiği bir okulun yıllığını andırıyor.

Salı gecesi Alabama’da Montgomery senato binası önünde kadınlar kürtaj özgürlüğü çağrısında bulundu. Eylemciler, kadınların bedenleri söz konusu olduğunda kendilerinin karar vermesi gerektiğini savundu.

“Erkekler bu tartışmada yer almalı mı?”

Alabama’nın kürtaj yasağı, sosyal medyada önemli bir soru etrafında tartışmayı yeniden başlattı: “Erkekler bu savaşta yer almalı mı?” Reddit gibi internet forumları, Twitter ve Facebook gibi sosyal platformlar her iki tarafı destekleyen argümanlarla doldu. Bir taraf, “Bu yasalar erkekler dahil herkesi etkiler” derken, diğer taraf “Hayır, sadece kadın hamile kalıyor. Neden erkeklerin karar vermesine izin verelim?” görüşünde. 

Eylemci Travis Jackson, kürtaj hakkına kadınların karar vermesi gerektiğini savunuyor.

“Onların bedeni, onların kararı”

Alabama’da Montgomery senato binası önünde kadınların yanı sıra birkaç erkek eylemci de vardı. Travis Jackson, bu protestoculardan biri. Tişörtünün üzerindeki mesajla (Gerçek erkek, kadın haklarını destekler) kadınların yanında olan Jackson, kürtaj konusu hakkında görüşünü açıklamadı. Bedenleri söz konusu olduğunda tek uzmanın kadınlar olduğunu savunan Jackson, “Kürtaj konusunda erkekler, seçim hakkının kadında olduğunu kabul etmeli. Onların bedeni, onların kararı. Hiçbir erkek, kadına bedeni için doğru olanın ne olacağını söyleme hakkına sahip değil” dedi. 

Eylemde olan bir başka erkek Jordan Kizer, Teksas’ta “Yeni Dalga Feministler” isimli gruba destek veriyor. Kizer, kürtaja karşı olan erkekler arasında, fakat aynı zamanda kadınların kararlarına güvenilmesi gerektiğinin de altını çiziyor: “Eğer kadınlar duygularının bu yönde olduğunu söylüyorlarsa, onlara inanın ve güvenin.”

Tartışmanın diğer tarafında, “Men4Choice” grubunun kurucusu Oren Jacobson var. Konunun herkesi etkilediğini belirten Jacobson, “Kürtaj yasağına tepki gösteren pek çok erkek ‘Benim söz hakkım yok’ diyor, ancak bu mesele hepimizi etkileyen bir durum. Mesele, sadece kürtaj meselesi değil. Bu aynı zamanda bir özgürlük ve kendi üreme kararını kontrol meseledir” diyor.

Kürtaj karşıtı eylemciler, bu zor kararın yükünün tamamen bir kadının üzerine bırakılmasının erkekleri yabancılaştırdığını ve babalık sorumluluklarını azaltmalarına neden olduğunu savunuyor.

ABD’nin en eski kürtaj karşıtı grubu Ulusal Yaşam Hakkı Komitesi (NRLC) İletişim Direktörü Derrick Jones’a göre erkeklerin de tartışmalara katılmaları gerekiyor: “Bu bir insan hakları meselesi. ‘Sen erkeksin, bu çocuğu sen taşımıyorsun’ demek ve erkeğin insan hakları üzerine bir fikir yürütemeyeceğini savunmak, çok aşağılayıcı bir davranış.” Jones, kadınların daha çok bu konuyla ilgili olması gerektiğini savunurken kürtaj karşıtı pek çok grup liderinin kadın olduğuna da dikkat çekiyor.

Kadınlar da bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bir taraf, kadının kendi kararı olduğunu savunurken, diğer taraf da erkekleri dahil etmemenin haksızlık olduğunu söylüyor. Psikolog, erkeklerin sağlığı ve haklarının savunucusu Catherine Coyle onlardan biri. Coyle, kadınlara kürtaj kararlarında tek taraflı seçim şansı vermenin cinsiyetler arasındaki eşitliği bozduğu görüşünde. Coyle, yaşamın ortak yaratıcısı olarak erkeklerin de “kürtaj konusundaki söz sahibi hakkı olması” gerektiğini dile getiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.