Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM, İngiltere toprağı olan Chagos adalarının Mauritius’a devredilmesine karar verdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, İngiltere’nin Hint Okyanusu’ndaki Chagos takımadasının kontrolünü 6 ay içinde ada devleti Mauritius’a devretmesini talep eden karar kabul edildi.

BM Genel Kurulu’nda çarşamba günü yapılan oylamada, İngiltere ve Mauritius arasında uzun yıllardır anlaşmazlığa neden olan Chagos adalarının kontrolünün Mauritius’a bırakılması kararı çıktı. Karar, adaların 6 ay içinde Mauritius’a devredilmesini öngörüyor.

Chagos adaları, İngiltere tarafından 1965 yılında Mauritius’tan alınmış ve takip eden süreçte İngiltere ve ABD’nin kullandığı askeri üsse ev sahipliği yapmıştı.

Bir grup Afrika ülkesi tarafından genel kurula sunulan önerge, İngiltere’nin 14 adadan oluşan takımada üzerindeki “sömürge yönetimini” geri çekmesini talep ediyor. Önergeye 116 ülke kabul oyu verirken 15 ülke oy kullanmadı, 56 ülke ise çekimser kaldı. Oy kullanmayan veya çekimser kalan ülkelerin çoğunluğunu Avrupa devletleri oluşturuyor. Ancak diğer Avrupa devletlerinin aksine İspanya’nın, Mauritius lehine oy kullanması dikkat çekti. Önergeye ret oyu veren altı ülke ise İngiltere, ABD, Avustralya, İsrail, Maldivler ve Macaristan.

Yasal bağlayıcılığı yok

Uluslararası Adalet Divanı ve BM kararlarının herhangi bir yasal bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak İngiltere’nin karara rağmen adaların kontrolünü elinde bulundurmasının, uluslararası itibarına zarar verebileceği öngörülüyor.

Buna karşılık, İngiltere’nin BM elçisi Karen Pierce, takımadanın en büyük adası Diego Garcia’daki askeri üssün “Mauritius dahil olmak üzere bölgedeki dost ve müttefik ülkelerin güvenliği” açısından hayati bir rolü olduğunu savunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.