Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşik Krallık yeni başbakanını arıyor: Muhafazakâr Parti liderliği için yarış başladı

Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılık için 31 Ekim’e kadar erteleme alan Birleşik Krallık’ta, Başbakan Theresa May’in Muhafazakâr Parti liderliğinden 7 Haziran’da ayrılacağını açıklamasından sonra gündem yeni liderin, dolayısıyla yeni başbakanın kim olacağı. Peki yeni başbakan kimler tarafından, nasıl seçilecek ve yarışta öne çıkan adaylar kimler?

Yeni başbakan iki aşamada belirlenecek

May 7 Haziran’da parti liderliğini bıraksa da yeni başbakan seçilene kadar görevde kalacak. Muhafazakâr Parti yeni liderini en kısa sürede belirlemek zorunda. Yeni seçilecek liderin AB ile anlaşabilmesi için yeni bir kabineye ve stratejiye, dolayısıyla da zamana ihtiyacı var. Bu nedenle de Muhafazakâr Parti, 10 Haziran’a kadar tüm adaylıkların açıklanmasını ve yeni liderin temmuz ortasında göreve başlamasını kararlaştırdı.

Yeni lider iki aşamalı seçimle belirleniyor. Önce Muhafazakâr Partili milletvekilleri oyları ile aday sayısını ikiye düşürecek. Ardından temmuz başında ise yaklaşık 120 bin Muhafazakâr Parti üyesinin oylarıyla iki adaydan biri Birleşik Krallık’ın yeni başbakanı olarak seçilecek.

Adayların Brexit karşısındaki tutumları liderlik yarışında önemli rol oynayacak. Seçilen adayın hem İşçi Partisi karşısında en yüksek oyu alabilecek olması, hem de AB’den ayrılık yanlısı tabanın yeni kurulan Brexit Partisi’ne kaymasına engel olabilmesi isteniyor.

May’in boşaltacağı koltuk için kimler yarışıyor?

May’in cuma günü istifa etmesiyle beraber adaylar birer ikişer ortaya çıkmaya başladı. On beşe yakın kişinin katılması beklenen yarışta, bazı adaylar anketlerde ve bahis sitelerinde öne çıkmaya başladı bile.

Muhafazakâr Parti’nin liderliği için güçlü adaylar arasında gösterilen dört isim (soldan sağa) Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İçişleri Bakanı Sajid Javid, Muhafazakâr Parti’nin Avam Kamarası başkanı Andrea Laeadsom ve Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson.

Anketlere göre en güçlü aday Türkiye’nin de yakından tanıdığı bir siyasetçi olan Boris Johnson (54). Johnson, eski Londra Belediye Başkanı ve 2016’daki Brexit kampanyasının yüzlerinden biri. May’in kabinesinde bir süre Dışişleri Bakanlığı görevi de üstlenen Johnson, Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşmasını beğenmediği için istifa etmişti. Johnson, 31 Ekim’de anlaşma sağlansın ya da sağlanmasın ülkeyi AB’den çıkaracağını söylemesiyle parti içinde anlaşmasız Brexit’e karşı olan kanadın tepkisini çekiyor. Nitekim Uluslararası Kalkınma Sekreteri Rory Stewart da şimdiden Johnson’ın kabinesinde görev almayacağını duyurdu bile. Gündeminin Brexit tarafından gereğinden fazlaca meşgul edildiğini düşünen Avrupalı liderler de Johnson’la müzakere etmeye çok hevesli değil.

Yarışta ismi öne çıkan adaylardan bir diğeri de Dominic Raab (45). Brexit Bakanı olarak görev yapan Raab, AB’nen ayrılmayı referandumdan beri destekleyenlerden. May’in parlamento tarafından üç kez reddedilen anlaşmasını eleştirmesiyle bilinen Raab, partideki anlaşmasız Brexit yanlısı kanatta Boris Johnson’ın başlıca muhaliflerinden sayılıyor.

Çevre Bakanı Michael Gove (51) ise, Johnson’ın ve Raab’ın aksine, referandumda AB’de kalmak için oy kullanmıştı. May’in parlamentoya sunduğu anlaşmayı desteklemesiyle popülaritesini kaybeden Gove, The Times gazetesine göre, karakteri nedeniyle Brexitçi kanadın tercih edeceği bir isim olabilir.

Sajid Javid (49), May’in kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yapıyor. İŞİD’e katılan Birleşik Krallık vatandaşı Şamima Begüm’ü ülkeye kabul etmemesiyle gündem olan Javid, seçilirse Birleşik Krallık’ın ilk azınlık kökenli başbakanı olacak. Javid referandumda AB’de kalmayı desteklemişti.

Jeremy Hunt (52), Boris Johnson’dan Dışişleri Bakanlığı görevini devralmıştı. 2010’dan beri kabinede çeşitli görevler alan Hunt’ın Brexit hakkındaki görüşleri diğer adaylar kadar net değil. May gibi referandumda AB’de kalmak için oy kullanan Hunt, hem AB ile Norveç benzeri kısıtlı işbirliğini hem de Brexit’in ikinci bir referandumda oylanmasını destekledi.

İsmi ilk beş aday arasında yer almasa da yarışta ön sıralarda olan bir diğer isim de Andrea Laeadsom (56). Laeadsom, hükümette Avam Kamarası gündemini belirlemekten sorumlu devlet bakanlığı görevini, Başbakan Theresa May’in Brexit politikalarına inancını kaybettiğini söyleyerek bırakmıştı. Laeadsom, 2016’da da David Cameron’un istifası sonrasında parti liderliği için adaylığını açıklamış ve “anne” olduğu için görevi May’den daha iyi yapacağını söyleyince tepki çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.