Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın cinayetleri: Türkiye’de erkek şiddeti dört ayda 137 kadının ölümüne sebep oldu

Türkiye’de kadın cinayetleri her yıl artarak devam ediyor. Erkek şiddeti 2018’de 440 kadınının ölümüne sebep olurken, 317 kadın ise cinsel saldırıya uğradı. 2019’un ilk dört ayında da kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğini görüyoruz. 

Kadınlar, her gün erkek şiddetine, tacize ya da tecavüze uğruyor. Erkek şiddeti, 2019’un ilk dört ayında 101 kadının ölümüne sebep olurken, 94 kadın ise erkekler tarafından cinsel saldırıya uğradı. Bu veriler, basına yansıyan ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na doğrudan başvurarak elde edilen bilgilerden derlenmiştir.  

Ocak ayında öldürülen 43 kadının yüzde 38’i silahla vurulma sonucunda hayatını kaybetti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun ocak ayı verilerine göre, kadınların yüzde 31’i “kendi hayatına dair karar almak” isterken öldürüldü. Aynı zamanda ocak ayında 30 kadın –medyaya yansıyan- erkeklerin cinsel şiddetine maruz kaldı. Cinsel şiddete uğrayan kadınlardan biri de trans bir bireydi. 

Şubat ayında 31 kadın hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların sadece yüzde 6’sı devlet koruması altındaydı. Öldürülen kadınların yüzde 26’sı “şüpheli ölüm” olarak kayıtlara geçerken, yüzde 6’sı ise maddi durumlardan dolayı öldürüldü. Cinsel şiddete uğrayan kadınların sayısı ise 22’ydi.   

Mart ayında erkekler tarafından, 27 kadın öldürüldü ve 20 kadın cinsel istismara uğradı. Öldürülen kadınların yüzde 30’u “şüpheli ölüm” olarak kayda geçti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun mart ayı verilerine göre, 27 kadından üçünün boğularak öldürüldüğü belirtildi. Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin mart ayında hazırladığı “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”na göre, kadınların toplumda yaşadığı en büyük sorunun yüzde 61 oranında “şiddet” olduğu verisi paylaşıldı. 

Nisan ayında 36 kadın hayatını kaybetti, 22 kadın cinsel saldırıya uğradı. 2019 yılının ilk üç ayında, kadınların kendi kararlarını almak istemesi, erkeklerin “öldürme bahaneleri” arasında birinci sırada çıktı. Nisan ayında da erkeklerin bahaneleri arasında ilk sırada, yüzde 61 ile aynı madde yer aldı. Öldürülen kadınların yüzde 11’inin 19-24 yaş aralığında olduğu belirtildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.