Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD’ye S-400’ler için cevap mektubunda rahatsızlığını dile getirdi ve diyaloğun sürmesini istedi

Milli Savunma Bakanlığı, Bakan Hulusi Akar’ın ABD’li mevkidaşı Patrick Shanahan’ın S-400 mektubuna cevap verdiğini duyurdu. Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruda, Akar’ın “müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşım”dan duyulan rahatsızlığı “yeniden” vurguladığı kaydedildi. Metinde “karşılıklı saygı ve dostluğa dayalı bir şekilde diyaloğun sürdürülmesi” ve çözüme dönük çalışmalara devam edilmesi vurgusu dikkat çekti. 

Taraflar arasında diyaloğun sürmesi temennisi, NATO komutanı Tod Wolters tarafından da dile getirildi. Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı komutan, Shanahan ve Akar’ın mektup gerginliğine rağmen diyalog halinde olduğunu ve önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak NATO toplantısında bir araya gelebileceklerini söyledi. Wolters, iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin “kesinlikle ve olumlu anlamda sağlam” olduğunu da vurguladı. NATO komutanı Wolters’ F-35’lerle S-400’lerin aynı yere konuşlanmayacağının altını çizdi ve “Bu konudaki ayrıntılar üzerine Shanahan ve Akar arasında takip diyaloğu olacağını biliyorum, bunun için gelecek haftaki NATO toplantısında fırsat olabilir“ dedi.

ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan, Akar’a gönderdiği 6 Haziran tarihli mektubunda, “Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini konuşlandırması halinde ABD’den F-35’leri alamayacağını ve bu uçakların eğitimini alan Türk pilotların 31 Temmuz’a kadar geri gönderileceğini” yazmıştı. Shanahan’ın S-400 alımının Türkiye’ye ekonomik maliyeti olacağına da dikkat çeken mektubunu “ültimatom“ olarak niteleyenler de olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.