Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da geçici askeri yönetime karşı protestolarda 7 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı

Sudan’da askeri yönetime karşı protestolar başkent Hartum’un kuzeyinde devam ediyor. Pazar günü yapılan gösterilerde yedi kişinin öldüğü, en az 181 kişinin yaralandığı belirtildi.

Ülkenin eski lideri Ömer el Beşir’e karşı protestolar geçe aralık ayında Atbara şehrinde başlamıştı. Ülkeyi 30 yıl yöneten el Beşir, dört ay süren gösterilerin ardından 11 Nisan 2019’da askeri darbe ile görevinden alınmıştı. Ömer el Beşir’in askeri darbeyle devrilmesinden sonra geçiş sürecinde yönetimi Askeri Konsey devralmıştı.

Nisan ayından beri Askeri Konsey ile sivil siyaset talebinde olan halkın temsilcilerinin görüşmeleri sürerken taraflar arasında henüz bir anlaşmaya varılabilmiş değil. Eylemler aylardır devam ediyor. En son haziran ayında yapılan oturma eyleminde polis müdahalesi sonucunda yaralananlar ve ölenler olmuştu.

Askeri ve sivil yönetim temsilcileri arasındaki iktidarın paylaşılması anlaşması üzerine görüşmeler, haziran ayı başında polisin oturma eylemi yapanlara biber gazı ve güç kullanarak müdahale etmesi sonrasında sekteye uğradı.

The Guardian’da yer alan haberde belirtildiği üzere, haziran ayı başında en az 128 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kamp saldırısından sonra Sudan’da gerçekleşen en büyük çaplı gösterilerde yaklaşık 200 kişinin yaralandığı, yedi kişinin hayatını kaybettiği bilgisi mevcut.

Polis göstericileri başkanlık sarayından uzak tutmak için yolları kapadı ve biber gazı kullanarak protestoculara müdahale etti

Pazar günü on binlerce insanın katılımıyla gerçekleşen protesto gösterilerinde protestocuların talebi, iktidardaki geçici Askeri Konsey’in gücü sivil otoriteye bırakmasıydı.

Protestocular geçici Askeri Konsey sözcüsü Gen Shams Eddin Kabashi’ye yönelik “Kabashi, sen bir yalancısın, devrim henüz başladı” ve “Kana kan. Ödün kabul etmeyeceğiz” sloganları attı.

Sudan Doktorlar Sendikası çalışanı Soliman Abdel-Gabar, pazar akşamı yaptığı açıklamada gösterilerde yedi kişinin öldüğünü ve en az 181 kişinin yaralandığını, bunlar içerisinde de 27 kişide kurşun yaralanması olduğunu belirtti.

Pazar günü gerçekleştirilen protestolar, devrik lider Ömer el Beşir’i iktidara getiren İslamcı darbenin 30. yıldönümü olması sebebiyle de sembolik öneme sahipti.

Göstericiler, protestolarda hayatını kaybeden kişilerin ailelerinin yaşadığı mahallelere gitmeden önce başkent Hartum’da birkaç noktada toplandı.

Protestocular daha sonra havalimanı yoluna yöneldi. Burada 50 araçlık bir polis konvoyu ve paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından yol kapatılmıştı.

Protestolarda yer alan ana sivil güç ve sendikal örgütlenme olan Sudanlı Profesyoneller Derneği’nden gelen başkanlık sarayına doğru yönelme çağrısından sonra Hartum’un merkezine giden yoldaki köprülerde de yollar kesilmişti.

“Askeri Konsey’in yalanlarından bıktık”

Havalimanı yolundaki binlerce protestocudan biri olan Enes Salah, Askeri Konsey’in yalanlarından bıktığı için protesto gösterilerinde olduğunu belirtti ve “Onlar (askeri yönetim) güç istemiyoruz dediler. Hadi onlara gerçekten istemediklerini gösterelim” dedi.

Üniversite mezunu 23 yaşındaki Samah Said ise, “Burada yalnızca yüksek fiyatlar sebebiyle bulunmuyoruz, şehitlerimiz için de bulunuyoruz. Biz barışçıl protestolar için dışarı çıktık, onlar bizi vurdu ve öldürdü” diye konuştu.

Başkent Hartum’un karşısında Nil kıyısında bulunan Omdurman şehrinde de binlerce insan sokağa döküldü. Buradaki protestoculara da biber gazı ile müdahale edildi ve Hartum’un merkezine gidilebilecek köprüler kapatıldı.

Protestoları organize edenlerden Amjad Yousef, bütün talepleri karşılanana kadar evlerine dönmeyeceklerini, sivil hükümet istediklerini belirtti.

Analist Faysal Muhammed Salih, bu kadar sayıda protestocunun sokağa ineceğini beklemediğini, bu durumun protestocuların gücünün ve öfkesinin göstergesi olduğunu söyledi.

Yeni protesto dalgası tam da Etiyopya ve Afrika Birliği’nin protestocular ve generaller arasında arabuluculuk yaptığı bir dönemde gerçekleşti. Etiyopya ve Afrika Birliği tarafından devam eden görüşmeler için temel oluşturabilmesi amacıyla ayrıntılı bir plan sunuldu.

Haziran ayı başında iktidardaki geçici askeri konsey tarafından protestoculara karşı gerçekleşen büyük saldırı sonrasında, geniş çaplı internet yasakları sebebiyle de protestocuların örgütlenmesi ve mobilize olması zorlaşmıştı.

Ömer El Beşir’in iktidardan düştüğü protestolarda, protestocular internet üzerinden mobilize olarak sokaklara döküldü. Şu anda ise, protesto liderleri çoğunlukla hareketi mahallelerdeki örgütlenmeler üzerinden canlı tutuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.