Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Eğitim Bakanı Peretz: “Amerikan Yahudileri’nin farklı milletlerle evlenmesi ‘İkinci Holokost’ gibi”

İsrail Eğitim Bakanı Rafi Peretz, 1 Temmuz’da düzenlenen kabine toplantısında Amerikan Yahudileri arasındaki evlilik oranlarını “ikinci bir Holokost” olarak nitelendirdi.

İsrail ordusunun eski başhahamı olan aşırı sağcı Peretz, halen Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kurduğu hükümetin önemli isimlerinden biri. Sağcı Partiler Birliği bloğunun, yani dinci ve aşırı sağ partilerin lideri olan Peretz’in bu açıklamalarına başta ADL olarak bilinen İftira ve İnkar ile Mücadele Birliği (Anti-Defamation League) olmak üzere Amerikan Yahudi kuruluşlarından tepki geldi.

“Son 70 yılda Yahudi olmayanlarla yapılan evliliklerden 6 milyon insan kaybettik” diyen Peretz’e, Enerji Bakanı Yuval Steinitz karşı çıktı. Zira Steinitz, asimilasyonun kritik bir problem olmadığını, kendilerini sadece dini olarak değil, tarihi ve kültürel olarak Yahudi gören Amerikan Yahudileri’ne tepeden bakmamaları gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili olarak Netanyahu ise ABD Yahudileri’nin politik eğilimlerinden ziyade nüfuslarıyla ilgili endişeleri olduğunu, Yahudi geleneklerinden uzaklaşıldığını ve bunun geri dönüşünün olmayacağını belirtti.

ABD’de etkin olan Yahudi kuruluşları Peretz’in sözlerine tepki gösterdi. Antisemitizmle mücadele eden ADL, bu sözlerin zaten gergin olan İsrail ve Amerikan Yahudileri arasındaki ilişkilere daha da zarar vereceğini belirtti. ADL Başkanı Jonathan Greenblatt, Yahudi olmayanlarla evlenmeyi seçen Yahudiler için Holokost yakıştırması yapılmasının anlaşılmaz olduğunu ve bunun Holokost’u önemsizleştirdiğini söyledi. Greenblatt, bu tür söylemlerin ancak cemaat mensuplarını yabancılaştırdığını ve rencide ettiğini ifade etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.