Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter’dan dini gruplara nefret söylemini önlemeye yönelik yeni politika: “Bizim rolümüz ortak bir sohbet alanı sunmak”

Twitter, kullanıcılarını korumak adına “Nefret Davranışı Politikası” başlıklı yeni ilkelerini yayınladı. Sosyal medya mecrası, Nisan 2019’da “Seçim Bütünlüğü Politikası”nı, Haziran 2019’da da siyasilerin uygun olmayan tweetlerini “uyarı etiketiyle” paylaşacağına dair politikalarını yayınlamıştı. Şimdi ise Twitter, dini gruplara karşı nefret söylemi içeren paylaşımları yasaklayacağını duyurdu. 

Twitter tarafından yapılan açıklamada, dini gruplara karşı nefret söylemi gerçekleştiren kişilerin hesaplarının dondurulacağı belirtildi ve bunun ilerleyen zamanlarda sadece dini gruplarla sınırlı kalmayacağı da ifade edildi. 

Twitter’ın halihazırda bir şikayet mekanizması var. Fakat bu konu üzerinde daha titiz davranan Twitter, sadece kullanıcıların şikayetini baz almayıp, yapay zekâ kullanarak politikaya uymayan paylaşımları otomatik olarak editörlere yönlendireceğini açıkladı. 

“Nefret Davranışı” politikasıyla birlikte Twitter, Nisan 2019 tarihinden beri üçüncü politikasını hayata geçirmiş oldu. 2006 yılında kurulan ABD merkezli sosyal medya platformunun Türkiye’de en büyük etkisini 201’teki Gezi Parkı eylemleri sırasında gördük. Gezi’nin ilk haftasında 91 milyonu aşkın Türkçe tweet atıldı. Özellikle Gezi Parkı haberlerinin ana akım medyada yer almamasından sonra, Twitter siyasi bir sosyal medya mecrası haline geldi. 

“İfade özgürlüğü tehlikeye girebilir”

BBC’de yer alan habere göre, Twitter Nefret Davranışı politikasıyla ilgili kullanıcıların fikirlerini aldı. Kullanıcılar, bu politikayı istemediklerini ve bunun ifade özgürlüğünü kısıtladığını belirtti.

Sosyal medya mecraları ifade özgürlüğüyle insanları koruma arasındaki dengeyi kurmakta zorlanıyor. Twitter, politikasını yayınlarken bu konuya şöyle değindi: “Twitter’ın misyonu herkese içerik oluşturma, görüşlerini ve bilgilerini paylaşma, görüşlerini ve inançlarını sınırsızca ifade etme gücü vermektir. İfade özgürlüğü insani bir haktır. Herkesin söyleyecek bir sözü olduğuna ve bu sözü söylemeye hakkı olduğuna inanıyoruz. Bizim rolümüz çeşitli bakış açılarının temsil edilmesini gerektiren ortak bir sohbet alanı sunmaktır. İnsanlar Twitter’da tacize uğradığında kendilerini ifade etme özgürlükleri tehlikeye girebilir.”

Twitter, özellikle de geçmişten bu yana ötekileştirilen kişileri susturmaya çalışan tacizlerle mücadele etmeye özen gösterdiğini belirtti ve korumalı kategori nedeniyle kişileri hedef alan taciz içeren davranışları yasakladığını belirtti.  

“Geç bile kalınmıştı”

İngiltere merkezli Hope Not Hate (Nefret Değil Umut) adlı insan hakları örgütünün kampanya direktörü Matthew McGregor, Twitter’ın bu politika için geç kaldığını belirtti. Twitter’ın bu sorunu uzun zamandır bildiğini söyleyen McGregor sözlerine şöyle devam etti: “Twitter’ın bu konuda ayağını bu kadar sürümesi son derece moral bozucu. Öte yandan bu hamleleri geç de olsa olumlu. Şimdi insanlar bu politikanın nasıl uygulandığını görmek isteyecek.”

Kuralları ihlal eden hesaplara ne olacak? 

Twitter kuralları ihlal eden kullanıcılar işin aşamalı bir politika izleyeceğini belirtti. Şirket, kullanıcının ihlal kayıtlarını incelediğini fakat incelemenin sadece bununla sınırlı olmadığını şöyle açıkladı: “Örneğin, birinden ihlale konu olan içeriği kaldırmasını ve yeniden tweet göndermeden önce bir süre salt okuma modunda kalmasını isteyebiliriz. Sonraki ihlaller daha uzun salt okuma modu süresine neden olabilir ve sonunda hesabın kalıcı olarak askıya alınmasıyla sonuçlanabilir. Bir hesabın öncelikle taciz içerdiği veya tehdit paylaştığı düşünülüyorsa ilk incelemeden sonra hesabı kalıcı olarak askıya alabiliriz.” 

İlgili haberler: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.