Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Mesut Hasan Benli: “Kamuoyu, darbe davalarına kayıtsız”

15 Temmuz darbe girişimine katılan komuta kademesiyle ilgili yargılamalar Ankara’da sürüyor. Davaları takip eden muhabirlerden Mesut Hasan Benli, kamuoyunun davalara olan ilgisinin azaldığını söylüyor.

Darbe girişiminden sonra, Türkiye genelinde askerlerin yargılandığı yüzlerce dava açıldı. Bu davalardan öne çıkanlar, Ankara’da 486 sanığın yargılandığı Akıncı Üssü Davası, 224 sanıklı Genelkurmay çatı davası; İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü’nde 34 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin 143 sanığın yargılandığı davaydı. 

Hafızalara kazınan görüntüler

Ankara ve İstanbul dışında Muğla’da da darbe girişimiyle ilgili dava görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimi ve iki polis memurunun şehit edilmesine ilişkin dava 20 Şubat 2017’de başladı. Davanın duruşmaları yurttaşların protestolarına sahne oldu. Bu protestolarda, kimi zaman tahtadan yapılan ve sanıkları sembolize eden mankenlere tek tip kıyafetler giydirilmişti, kimi zaman da sanıkların üzerine ip ve yumurta atılmıştı. Darağacı kuran protestocular, duruşma salonlarında sayılan sanık isimlerinden sonra “İdam!” diye bağırdı.

Kaynak: AA

3 bin 664 sanığa mahkûmiyet

Anadolu Ajansı’nın verilerine göre darbe girişimine ilişkin açılan 289 davadan 265’inde hüküm açıklandı. 24’ünde ise sanıklar yargılanmaya devam ediyor. Sona eren davalarda, 2 bin 260’ı ömür boyu hapis cezası olmak üzere 3 bin 664 sanık hakkında mahkûmiyet kararı verildi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar arasında 71 general, 813 subay, 172 astsubay, 49 uzman çavuş, dört polis memuru yer aldı.

Ankara’daki darbe davalarını takip eden Hürriyet gazetesi muhabirlerinden Mesut Hasan Benli, davaların atmosferiyle ilgili şunları söyledi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.