Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bangladeş’te 8 kişi yalan haberler yüzünden linç edilerek öldürüldü

Bangladeş’te sekiz kişi, haklarında çocuk kaçırma olaylarına ilişkin çıkan söylentiler yüzünden linç edilip öldürülürken, 30’dan fazla kişi saldırıya uğradı.

Çocuk kaçırma söylentilerinin ardından öldürülen sekiz kişi hakkında konuşan Bangladeş Polis Amiri Mohammad Javed Patwary, başkent Dakka’da gazetecilere yaptığı açıklamada, öldürülen kişilerin hiçbirinin çocuk kaçırma olaylarına karışmadığını söyledi.

Öldürülen sekiz kişi, Dakka’nın güneyinde bulunan Padma Köprüsü’nün inşası için çocuk kurban edecekleri söylentileri yüzünden hedef alındı. 

Söylentiler yüzünden bir araya gelen ve çetelerin de içinde bulunduğu kitleler, çocuk kaçırdıklarından şüphelendikleri herkesi linç etti. 30’dan fazla kişi yaralanırken sekiz kişi öldürüldü.

Polis son üç cinayetin geçen hafta gerçekleştiğini söyledi. İki çocuk annesi Taslima Begum da onlardan biri. Begum, çocuklarının kabulü hakkında okulu ziyaret ettikten sonra, çocuk kaçırdığı iddiasıyla Dakkalı çeteler tarafından dövülerek öldürüldü. Taslima Begum’un cinayeti nedeniyle sekiz kişi tutuklandı, beş kişi de gözaltında tutuluyor. 

Diğer öldürülenler ise Keraniganj kentinde çeteler tarafından linç edilen 30 yaşındaki bir erkek ve Savar’da yine bir çetenin saldırısına uğramış bir kadın. 

Söylentiler nasıl yayıldı?

Yerel basına göre söylentiler yaklaşık iki hafta önce sosyal medya ağlarında dolaşmaya başladı. Söylentiler daha çok Facebook paylaşımları ve Youtube’daki videolar ile yayıldı. 

Facebook’ta yayımlanan paylaşımlar çocukların Padma Köprüsü’nün inşasında kurban edilmek için kaçırıldıkları yönünde. 

Bangladeş Polis Amiri Mohammad Javed Patwary yaptığı basın açıklamasında, söylentileri yaymakla suçlanan 10 internet sitesinin, 60 Facebook sayfasının ve en az 25 Youtube kanalının kapatıldığını söyledi. 

2010 yılında da benzer bir olay yaşanmış ve Bangladeş’te bir köprü inşaatı ile bağlantılı bazı çetelerin linç girişimleri olmuştu. 

Ayrıca, sosyal medyada yayılan söylentiler sonucunda insanların linç edilmesi yeni değil. Bangladeş gibi ülkelerde buna benzer pek çok vaka yaşanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.