Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro’nun Amazonlar’a saldırısı, Latin Amerika ticaret ağını çökertebilir

Brezilya’nın aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun, Amazon Yağmur Ormanları’na yönelik saldırıları, ülkenin ticaret partnerleri ile olan ilişkilerini baltalamaya başladı. Washington Post’un haberine göre, Bolsanaro’nun bu tutumu Brezilya’nın Latin Amerika ve Avrupa Birliği (AB) ile olan ticaret ağını çökertebilir.

Bolsonaro, seçildiği günden beri Amazon Ormanları’nı bir bağımsızlık meselesi olarak lanse ediyor. Dünyanın akciğerleri olarak anılan Amazon Ormanları, Avrupalı devletlerin hassasiyet gösterdiği bir bölge. Amazonlar, AB ve Latin Amerika ülkeleri ile yapılan birkaç anlaşma ile koruma altına alınmıştı. Bu anlaşmalar, Bolsonaro’ya göre ise Brezilya’nın bağımsızlığına bir tehdit.

Brezilya lideri, AB ülkelerinin Amazon Ormanları’nın korunması için verdiği fonları bölgedeki soya ve pamuk çiftçilerine vereceğini açıkladı. Bu açıklama üzerine başta Almanya (39 milyon dolar) ve Norveç (33 milyon dolar), fonları durduracağını açıkladı. Bolsonaro, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e “kendi işine bakması gerektiğini” söyledi, Norveç’i de kaçak balina avcılığı yapmakla suçladı.

Latin Amerika ülkeleri ve AB, “Mercosur” ticaret bloğunu oluşturuyor. Bu ticaret bloğunu oluşturan anlaşmanın maddelerinden biri, Brezilya’nın Paris İklim Anlaşması’na uyması. Paris İklim Anlaşması’nda 2030 yılına kadar Amazon’un kuraklaşmasına engel olma maddesi yer alıyor. Bolsonaro’nun aksi yönde izlediği Amazon politikası yüzünden, bu ticaret bloğu çökebilir.

Geçen hafta Bolsonaro, Fransa dışişleri bakanının bu anlaşmazlığı çözmek için görüşme teklifini geri çevirdi. Bunun yerine berbere gideceğini söyleyen Bolsonaro, saç kesimini sosyal medya hesabından canlı yayınladı. 

Kaynak: Washington Post

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.