Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Emine Bulut’un ‘Ölmek istemiyorum’ çığlıklarını duyuran o görüntüler olmasaydı Türkiye bu cinayeti duyacak mıydı?”

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici kişisel blogunda yayınladığı yazısında, Emine Bulut cinayetinin hemen öncesinde çekilen ve sosyal medyada yayılan görüntülere yayın yasağı getirilmesini eleştirdi. Medyanın bu tür toplumsal dalgalanma yaratan olaylardaki pasifleşen rolünü sorgulayan Bildirici, son zamanlarda birçok olayın sosyal medyadan duyulduğunu söyledi ve ekledi: “Medyanın sorun çözme, toplumsal duyarlılıkları harekete geçirme gücü mü kayboldu, yoksa medya bu gücü kullanmaktan korkar mı oldu?”

Faruk Bildirici şöyle devam etti:

“Şimdi asıl olarak medyanın, toplumsal duyarlılığı harekete geçirme gücünü yitirmesinin nedenleri üzerinde durmak istiyorum. Son zamanlarda medya bu haberleri sosyal medyadan kopyalamakla kalmadı; tepki göstermekte de sosyal medyanın gerisinde kaldı. Tıpkı, sosyal medyada isyan dalgası başlamadan saldırganları gözaltına almayan, tutuklamayan yetkili ve etkililer gibi…

İnsan ister istemez kaygılanıyor bu durumdan. Ya sosyal medya olmasaydı? O zaman Emine Bulut cinayeti de diğer kadın cinayetleri gibi sıradan vakalar arasına karışıp gitmeyecek miydi? Katilin cezası diğer örneklerde de gördüğümüz gibi, kravatından ya da cinnet, sinir, namus ve saire gerekçelerle indirilmeyecek miydi?

Durum böyleyken asıl yanlış olan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ömer Çelik gibi kimi siyasilerin o görüntüleri çekeni suçlaması, ardından savcılığın görüntülere yayın yasağı getirmesi ve polisin o kişiyi gözaltına alması. Böyle bir zihniyetin kadın cinayetlerini durdurabileceğine inanmak da zor, etkisiz eleman haline gelen medyanın kadın cinayetlerini sıradan vakalar olarak görmekten uzaklaşacağına da… İnsan sormadan edemiyor, ya o görüntüler olmasaydı?

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.