Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (52): H&M’de ve Küçükçekmece Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi, Cargill işçilerinin direnişi

H&M’de toplu iş sözleşmesi imzalandı

H&M giyim mağazaları ile Koop-İş Sendikası arasında süren, 2 bin 600 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlandı.

TİS sürecinde H&M ile Koop-İş arasındaki anlaşmazlık sonucunda 4 Ekim’de greve çıkma kararı alınmıştı. Koop-İş Sendikası, 19 Eylül günü  taraflar arasında yapılan görüşmenin anlaşma tutanağının imzalanmasıyla sonuçlandığı ilan etti. İmzalanan TİS, 1 Haziran 2019-31 Aralık 2021 arasında geçerli olacak. 

İmzalan TİS’e göre, 2019 yılında yapılan zamma ilave olarak 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren ücretlere yüzde 3 oranında zam yapılacak. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren asgari ücretin altında kalan ücretlere asgari ücrete gelen artış uygulandıktan sonra yüzde 3 oranında, asgari ücretin üzerindeki ücretlere yüzde 8 oranında zam verilecek. 1 Ocak 2021’den itibaren ise asgari ücretin altında kalan ücretlere asgari ücret zammı uygulandıktan sonra yüzde 3, asgari ücretin üzerindeki ücretlere ise yüzde 9 oranında zam yapılacak.

H&M mağazalarında çalışanların tümüne haftada iki gün izin verilecek. Yemek yardımı tüm çalışanlar için 1 Eylül 2019’dan itibaren günlük net 27 TL, 2020 yılında net 29.16 TL ve 2021 yılında net 31.78 TL olacak. Haziran 2019’da itibaren 30 günlük, 2020 yılında 35 günlük, 2021 yılında da 40 günlük ücret tutarında ikramiye aralık ayı ücretiyle birlikte verilecek.

Sosyal yardım ödemesi part time çalışanlar dahil olmak üzere herkese 2019 yılında aylık 120 TL, 2020 yılında aylık 130 TL, 2021 tarihinden itibaren aylık 140 TL şeklinde yapılacak. Çocuk sahibi olan işçiye her çocuk için her ay 35 TL çocuk yardımı ödemesi yapılacak.

Ramazan Bayramı’nda net 165 TL, Kurban Bayramı’nda net 215 TL bayram harçlığı ödenecek. Part time çalışanlar da aynı tutarda bayram harçlığı alacak.

Ücretleri ödenmeyen işçiler iş bıraktı

İzmir Uzundere’de toplu konut inşaatında çalışan işçiler ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş bıraktı. 

İzmir’in Uzundere ilçesinde toplu konut inşaatında çalışan yaklaşık 80 işçi ücretlerini alamadıkları için iş bıraktı. Mayıs ayından beri ücretlerini alamadıklarını belirten işçiler, firmayla uzun süredir ücretlerin ödenmesi konusunda sorun yaşadıklarını söyledi. 

İşçiler şirket yetkililerinin ücretleri ödeme sözünü yerine getirinceye dek eylemde olacaklarını belirtti.

Gümüşhane’de maden işçilerinden eylem

Gümüşhane Yıldız Bakır Madencilik firmasında çalışan işçiler, ücretlerini alamadıkları için eylem yaptı.

Maden tesisinde çalışan 330 işçiden 200’ü, tesis önünde toplanarak, geçmiş aylıklarını alamamalarına tepki gösterdi. İşçiler adına açıklamada bulunan Cemalettin Şahin, ücretsiz izne ayrılmak istemediklerini ve ödenmeyen geçmişe dönük aylıklarının ödenmesini istedi.

Maaşlarının düzenli yatırılmadığını söyleyen Şahin, “Yapılan hataların hiçbiri işçinin suçu değildir. Buradan yetkililere sesleniyoruz; bizi görmezden gelmesinler. Kime gittiysek çözüm bulamadık. Bu insanlar buradan evine ekmek götüremiyor, kira ödeyemiyor. Her seferinde işçiyi kapıdan atmanın peşindeler. Üç aylık, iki aylık hatta beş aylık maaşını alamayan arkadaşlar var. İstediğimiz aylıklarımızın düzenli şekilde yatması, buranın kapanmaması. Hakkımızı ve alın terimizin karşılığını istiyoruz” dedi.

Küçükçekmece Belediyesinde TİS imzalandı

Küçükçekmece Belediyesi ile Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube (Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası) arasında 2019-2021 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalandı.

2019-2021 yıllarını kapsayan ve 565 kişiyi ilgilendiren TiS için, Küçükçekmece Belediyesi önünde imza töreni düzenlendi.

İmza töreninde konuşma yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi,  “Ömrünün tamamında çalışanın, emeğin yanında durmuş, bunu kendine vazife edinmiş birisi olarak bu toplu sözleşmeyi imzalayacağım. Bütün dünyada sendikal yükselişe destek vermiş ve toplumun örgütlenebilmesi için örgütlü toplumu savunmuş, bunun da yeterince bedelini ödemiş bir siyasetçi ve Küçükçekmece belediye başkanıyım. Ülke şartları bizi her ne kadar zorlasa da çalışanın, emekçinin yanında durmaya devam edeceğiz. Umuyorum ki bugün imzalayacağımız iki yıllık toplu sözleşme bir örnek teşkil eder. İnanın bu imza yaşamım boyunca attığım en önemli imzalardan biri olacak. Bir toplu sözleşmeye taraf olarak ilk defa imza atacağım. Çok mutlu ve çok heyecanlıyım, hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Cargill direnişi İstanbul’da devam ediyor

Bursa’nın Karacabey ilçesinde kurulu bulunan ABD merkezli Cargill fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için 17 Nisan 2018’de işten atılan işçiler, direnişlerine İstanbul’daki Cargill Türkiye Merkez Ofisi önünde devam ediyor. 

Fabrika önünde direnişlerini 490 gün sürdüren işçiler, bir aydır Cargill’in bulunduğu Ataşehir’deki Palladium Tower önünde direniyor. 

Cargill Genel Müdürlüğü önünde 24 saat ayrılmadan bekleyen işçiler, gece olunca  beton üstünde yatıp, gündüz burada oturma eylemlerine devam ediyor. İşçiler, işe geri dönünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.