Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aydın Sezer, Türkiye’nin Suriye’de üç fakülte açma kararını değerlendirdi: “Bu karar Suriye’nin egemenliğinin ihlali anlamına geliyor”

Gaziantep Üniversitesi, Resmi Gazete’de yayınlananan Cumhurbaşkanı Kararı ile Suriye’de üç farklı şehirde üç fakülte kuracak. Suriye’de açılması planlanan fakülteler, El Bab’da İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler (İlahiyat) Fakültesi, Afrin’de ise Eğitim Fakültesi olarak açıklandı.

Gaziantep Üniversitesi 2018’in Nisan ayında, Suriye’nin Cerablus şehrinde Meslek Yüksekokulu açmıştı. Cerablus’da açılan Meslek Yüksekokulu, Bakanlar Kurulu kararıyla ve YÖK’ün desteğiyle Türkiye’nin yurtdışında açtığı tek meslek yüksekokulu olma özelliğini taşıyor. 

Gaziantep Üniversitesi, konuyla ilgili olarak “Gaziantep Üniversitesi’nden Suriye’de dünyaya örnek olacak bir proje daha” başlıklı bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada; Gaziantep Üniversitesi’nin Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde eğitim veren Türkiye’nin tek üniversitesi olma özelliği öne çıkarıldı. Ayrıca açıklamada eğitimin 7 Ekim’de başlayacağı duyuruldu.

Aydın Sezer: “Türk hukukuna göre sınır ötesi bir bölgede fakülte açılmasının açıkça egemenlik ihlali

Medyascope’a kararı değerlendiren medyagunlugu.com yazarı Aydın Sezer; Türk hukukuna göre sınır ötesi bir bölgede fakülte açılmasının açıkça egemenlik ihlali olduğunu düşündüğünü söyledi. Resmi Gazete’de kaynak gösterilen maddelerin fakülte açmak için hukuki zemin oluşturmadığını da söyleyen Sezer; “Gerçi hukuki açıdan onun da bir geçerliliğinin olmadığını söyleyebiliriz ama Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasında yüksek öğrenim alanında işbirliği anlaşmasının onaylanması söz konusu, 3 Kasım 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararla. Burada da iki ülke yükseköğretim kurumları arasındaki, işbirliği yapılmasının önü açılıyor. Ayrıca spesifik olarak şöyle bir madde var -dördüncü madde- birbirlerinin yükseköğretim kurumlarında Türk Dili ve Edebiyatı ve Arap Dili ve Edebiyatı’nın öğretilmesine yönelik bölümler kuracaklardır deniliyor. Bu da inisiyatifi her iki ülkenin kendi üniversitelerine bırakıyor” dedi.

Yeni açılan bölümler, kapatılan enstitü ve okullar

Öte yandan; Resmi Gazete’de yayınlanan kararda üniversitelerde yeni açılan bölümler de bulunuyor:

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne bağlı Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Biruni Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlı Diş Hekimliği Fakültesi, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Hemşirelik Fakültesi, İstanbul Aydın Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne bağlı İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü, Karabük Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı Turizm Fakültesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Munzur Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Muş Alparslan Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne bağlı Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Turizm Fakültesi, Ardahan Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beykent Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Şırnak Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kuruldu.

Söz konusu karar kapsamında kapatılan enstitü ve okullar ise şunlar: 

Biruni Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Aydın Üniversitesi’ne bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Karabük Üniversitesi’ne bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Munzur Üniversitesi’ne bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Muş Alparslan Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Yüksekokulu, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne bağlı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne bağlı Erbaa Sağlık Yüksekokulu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı Van Sağlık Yüksekokulu, Ardahan Üniversitesi’ne bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Beykent Üniversitesi’ne bağlı Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’ne bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Şırnak Üniversitesi’ne bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne bağlı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatıldı.

Kararda isimleri değiştirilen fakülteler ise şunlar:

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı İşletme Fakültesi’nin adı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin adı Ziraat Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin adı Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Hacı Bayram Veli İslami Araştırmalar Enstitüsü’nün adı İslami Araştırmalar Enstitüsü olarak değiştirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.